Origamidekor

Japonya'nın kadim origami sanatı Türkiye'de modern dekorasyonla buluşuyor. Malzemelerden kullanım alanlarıyla faydalarına kadar yararlı bilgiler, bizzat uygulayabileceğiniz yaratıcı fikirler, origami modellerinin fotoğraflı veya videolu yapılışları, dekorasyon önerileri ve daha neler neler! Origami öğrenmek için kurs, atölye ve dersler, sofra ve vitrin düzenleme, etkinlik (event, nişan, düğün) dekorasyonu, özel günler için sevdiklerinize hediye fikirleri; hepsi Origamidekor'da sizleri bekliyor.

Origami ile Karantina Günlerinde Evde Can Sıkıntısını Rafa Kaldırın


Koronavirüs salgını, COVID-19 hastalığı, pandemi, sosyal mesafelendirme, karantina ve sokağa çıkma yasağı... Türkiye’de ve dünyada son bir ayın “anahtar sözcükleri” bunlar haline geldi. Hava yoluyla bulaşan hemen hemen bütün mikroplarda olduğu gibi bu hastalığın da yayılmaması için güzel bahar aylarında olsak da dişimizi sıkmak ve evde oturmak. Bir kişinin etrafına bulaştırma oranları göz önünde bulundurulduğunda salgının bir anda bir sürü insana bulaşma ihtimali hiç uzak değil.
Söylemesi kolay diyeceksiniz. Şahsen çocukluğumda yalnız kalınca Legolarla oynardım, origami yapardım, şimdi de işim gereği (serbest yazarlık-çevirmenlik-editörlük) günlerce ve saatlerce evde oturmaya oldukça alışkınım. Parça başı işlerin yoğunluğu dışında kendimi oyalayacak epey şey var: kitaplar, filmler, yazmak, oyun hamuru, Lego seti, org... Size de önerim kendinize kafa dağıtmaya yönelik bir hobi bulmanız. Buranın konusu itibarıyla tek bir şeye odaklanacağım, origamiye. Belki de 7’den 77’de oyalanacağınız hobi budur, kim bilir? 

Neden origami 1: Çocuklarla vakit geçirmek için ideal

Karantina günlerinde can sıkıntısıyla en fazla mücadele etmesi gerekenler genelde çocuklu aileler. Birçok çocuğun odağı kısa sürelidir ve farklı farklı şeyler yapmak isterler. Origami, sayamayacağınız kadar çok model seçeneği ile bu günler için biçilmiş kaftan! Üstelik her yaşa uygun seviye bulmanız mümkün. 
Origamide çocuklarınızın istedikleri sonuca ulaşmak için belli adımları takip etmeleri gerekecek. Bu sırada hem matematiksel ve geometrik düşünmeyi öğrenme hem de kendi elleriyle bir şeyler yaratma fırsatları olacak. Siz de çocuklarınızla birlikte vakit geçirme fırsatı elde edeceksiniz. 

Neden origami 2: Bulunabilir malzemelerle yapılabilir

Evde kalmamız gerektiği ve karton yüzeyler bu virüsü 24 saate kadar tutabildiği için dışarı çıkıp kağıt almak pek akıl kârı değil. Ama birçoğumuzun evinde defterler, müsvedde kağıtlar, eski kitaplar, gazeteler ve dergiler çoğunlukla mevcut. Fotokopi kağıdı olan şanslıları zaten bir yana koyalım.
Klasik origami genelde kare kağıtla yapılır ama modüler origami, 3 boyutlu origami, şans yıldızı vb. için kare dışında kağıtlar da kullanılır. Yazının ilerleyen kısımlarında Origamidekor’dan örnek vereceğim ama daha fazlasını isterseniz YouTube bu konuda derya deniz

Neden origami 3: Konsantrasyonu geliştirir ve oyalar


Sıkılanlar hep çocuklar olacak değil elbette. Sosyalliği bir anda kesmek yetişkinler için de oldukça zor. Birçoğumuz da işe gelip gitmekten ekstra şeylere vakit ayıramaz durumdayız. Şimdi ne yapsak vakit geçmiyor gibi görünmesi ihtimal dahilinde. Bir anda bir şeye başlamak ve ilerletmek her zaman mümkün değil maalesef.
Origami hariç. Yukarıda da dediğim gibi tek ihtiyacınız olan bir parça kağıt ile Origamidekor (veya YouTube J). Adımları takip etmeye odaklandığınızda ve kendinizi buna alıştırdığınızda saatlerin nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. 
Yapılabilecek ne var diye düşünmeyin; sayılamayacak kadar çok origami modeli var ve biz yaparken tasarımcılar yenilerini yaratıyorlar. Videoların yanına e-kitapları da eklediğinizde sadece karantina günlerine değil ömrümüzün sonuna kadar yetecek kadar model bulabiliriniz. 
Bir de hangi origami çeşitlerinin sizi daha fazla oyalayacağına göz atalım:

1. Origami kitap ayracı yapımı

Origami kitap ayracı hem kolay hem de kullanışlı. Yani yaptığınız anda okuduğunuz kitapta kullanabilirsiniz. Ayrıca sevimli varyasyonlara da açık olduğu için özellikle çocuklarla yapmak için ilk tercih edilen modellerden biri. Ayracı yapmak için tek bir kare kağıt yeterli ama süslemek için ekstra kağıda, bir tür yapışkana ve belki kaleme de ihtiyacınız olacak. Ayracın yapımını buradabulabilirsiniz, çeşitlendirmesi size kalmış.

2. Origami şans yıldızı yapımı

Origami şans yıldızı da hem çocuklara hem de yetişkinlere uygun bir model. Rengarenk yıldızlarınızı evde kenarda tuttuğunuz kavanozlara veya şişelere doldurarak gündemin kasvetinden bir süre uzaklaşırken evinize de yeni dekorlar ekleyebilirsiniz. Şans yıldızı için yaklaşık 1’e 20 oranında kağıt şeritleri kesmeniz lazım. Yani size bir iş daha çıktı. Yıldızların yapımı burada.

3. Üç boyutlu origami yapımı

Üç boyutlu origami, bir tür modüler origami; birçok parçanın birbirine geçirilmesiyle yapılıyor. Bu origami çeşidini yetişkinliğimde keşfettim ve favorim oldu diyebilirim. Lego mantığı hakim olduğu için parçaları hazırlayıp hazırlayıp istediğiniz gibi ekleyebilirsiniz. Çocuğunuz kuğu yaparken siz de küçük objelerinizi koyabileceğiniz bir kutu yapabilirsiniz. Tek parçanın yapılmasıkolay ama ileri modeller için en az 500 parçayı gözden çıkarmanız gerektiği için bol sabrınız olmalı. İyi yanından bakın: Saatler değil günler ve hatta haftalar sürecek projelere girişebilirsiniz.

4. Origami kusudama çiçek yapımı

Kusudama da bir tür modüler origami ama her kusudama modelinin kendine özgü bir birimi oluyor. Origaminin özü gereği birbirlerine yapıştırıcı olmadan kenetlenmeleri gerekse de bazı modellerde bu kuralın dışına çıkıldığını görebilirsiniz. Bunlardan biri de kusudama çiçek. Fakat yapılışınınkolaylığı ve dekoratif görünümünden dolayı tercih sebebi. Bu modelde yapışkan şart. Sap için çiçek teli veya çöp şiş kullanabilirsiniz.

5. Basit origami turna yapımı 

Origami denince akla ilk gelen modeli en sona sakladım. Basit modelinin yapılışını buradabulabilirsiniz. Klasik turna sadece dört hareket daha fazla, o yüzden bunu yaparsanız muhtemelen diğeri de zor gelmez. Origami turna da çocuklarla yapmaya uygun. Farklı dokunuşlarla dekorasyona da katabilirsiniz. Ayrıca, Sadako Sasami’nin anısına bin turna yapmaya da girişmeniz mümkün.
Sadako bin turna yapmaya bir Japon efsanesindendolayı başlamış. Bu efsaneye göre bin turna yapan kişinin bir dilek hakkı olurmuş. Sadako sağlıklı bir yaşam dilemiş. Biz de bin turna yaparak benzer bir şekilde kendimiz, ailemiz, çevremiz ve tüm dünya için sağlıklı bir yaşam dileyebiliriz. Bu efsaneye inanmasanız da vaktinizi origami gibi yaratıcı ve verimli bir aktiviteyle geçirmiş olursunuz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.