Origamidekor

Japonya'nın kadim origami sanatı Türkiye'de modern dekorasyonla buluşuyor. Malzemelerden kullanım alanlarıyla faydalarına kadar yararlı bilgiler, bizzat uygulayabileceğiniz yaratıcı fikirler, origami modellerinin fotoğraflı veya videolu yapılışları, dekorasyon önerileri ve daha neler neler! Origami öğrenmek için kurs, atölye ve dersler, sofra ve vitrin düzenleme, etkinlik (event, nişan, düğün) dekorasyonu, özel günler için sevdiklerinize hediye fikirleri; hepsi Origamidekor'da sizleri bekliyor.

Bin Origami Turna (Senbazuru) Efsanesi

Origami turna, origaminin en klasik modellerinden birisi. Origami yapmaya başlayan biri muhtemelen klasik turna veya basit turna yapımını es geçmeyecektir.
Turna, Asya genelinde mutluluk ve sonsuz gençlik sembolü olarak görülür. Japonlar için ejderha ve kaplumbağa ile birlikte mistik ve kutsal sayılan bir canlıdır. Onlar için talihi ve uzun ömrü temsil eder çünkü efsanelere göre turna bin yıl yaşar.

Biraz Japonca: Tsuru, Orizuru, Renzuru, Senbazuru

Tsuru: Japoncada turna demek. Bildiğiniz hayvan olan turna. T’yi sessiz okuyorlar.
Orizuru: Origami’deki ori- (katlamak) ile tsuru’nun birleşiminden oluşan bir kelime. Katlanarak yapılan turna, yani origami turna.
Renzuru: Şu an için konumuzla alakasız olsa da değinmek istedim. Birleşik turnalar demek. Tek bir kağıdı belirli noktalardan keserek birden çok turna katlama işlemi. Bunlar gaga kanat gibi noktalarda birbirine bağlı oluyor.
Senbazuru: Konumuzla esas alakalı olan terim. Bin turna anlamına geliyor.

Senbazuru Efsanesi Nedir?

Senbazuru bir arada bulunan bin tane origami kağıt turna demek. Önce pratik yönünden bahsedeyim. Bunlar ana görselde de göreceğiniz üzere tek parçaymış gibi asılıyor. Öncelikle bin tane turna yapmanız gerekli. Bunlar iğne yardımıyla ipe dizilip birbirine bağlanıyor. Misina veya tel gibi sağlam bir malzeme kullanılmalı, yoksa etrafa saçılan bin tane turnayı tek tek toplamak zorunda kalabilirsiniz. Peki, insanlar bu zahmete neden giriyor?
Kadim bir Japon efsanesi, bin tane origami turna katlayan kişiye tanrılar tarafından bir dilek bahşedileceğini vaat eder. Bazı hikayelerde tek bir dilek, mesela bir hastalıktan veya yaradan iyileşme (Sadako Sasaki’nin muhtemel dileği) yerine, mutluluk ve sonsuz talih bahşedildiğinden de bahseder. Bazı hikayelerde ise tek seferde bin turna yapmak yeterli olmaz. Kişi her bir yıl bin turna yapmalıdır ve dileği sonunda gerçekleşene kadar bunu sürdürmelidir.

Bin Origami Turna Kullanımı

Hal böyle olunca origami turna arkadaşlar ve aileler arasında iyi niyet göstermek için popüler bir hediye haline gelmiştir. Japonya’da 1000 kağıt, iplik ve boncuk setleri oldukça yaygın. Kağıtların boyutu çok fark etmiyor ama en yaygın boyut 7,5 cm. Genelde düz renkli kağıtlar var ama klasik Japon desenleri olan kağıtlar da tercih edilebilir.
Geçmiş olsun hediyesi olarak origami turnalara sık sık başvuruluyor. Bunları genelde tek kişi değil, hediye edilecek kişiye değer veren kişiler bir arada katlıyor.
Spor takımlarının ve sporcuların zaferi için de bin turna katlandığı görülebilir. Turna barış sembolü de olduğu için savaş anıtları ve atom bombası anıtlarına da sık sık senbazuru asılır.
Tokyo’daki bazı tapınaklara da öğrenci grupları veya bireyler barış dilekleriyle senbazuru bağışında bulunurlar. Burada bin origami turna kendi kendine çürümeye ve çözülmeye bırakılır. Böylece dileğin açığa çıkacağına inanılır.
Turna kadar köklü olmasa da benzer düşünceler origami şans yıldızı için de geçerli. Efsaneler bir yana, bin parça origami katlayan birinin gösterdiği sabrın karşılıksız kalmayacağı düşünülüyor olabilir.
Küçük bir notla bitireyim: 1952 yılında Japon yazar Yasunari Kawabata tarafından yazılan ve İkinci Dünya Savaşı sonrasında geçen Bin Turna diye bir roman da var. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.