“3D Origami Nedir?” yazısında, hem yetişkinlere hem de çocuklara hitap edebilen bu origami türü hakkında ayrıntılı bilgi verdim. Ama eser çıkarabilmeniz için gereken 3D origami parçasının yapılışını ayrı bir yazıya sakladım.
Adımlara geçmeden önce hangi kağıt türlerini kullanabileceğinizden bahsedeyim. 80 gramlık fotokopi kağıtları bence en iyi ve en ekonomik seçenek. 120 gramı geçmeyen fon kartonları da denenebilir ama küçük boy katlama yapacaksanız bunlar zorlayıcı olabiliyor ve durduk yere açılabiliyor.
Standart bir A4 renkli fotokopi kağıdı. Bu renk fosforlu kırmızı. Sonrasında normal kırmızıyla devam edeceğim. |
Gelelim 3D origami parçası boyutlarına. İlgili videoları açtığınızda 1/32, 1/64 gibi oranlar görebilirsiniz. Bunlar standart bir A4 kağıdını kestiğinizde elde edeceğiniz parça sayılarına karşılık geliyor aslında. Fotoğrafa bakınca daha iyi anlayabilirsiniz.
1/32 yaparak başlamıştım, şu anki favorim 1/64. İleride daha da küçültürüm diye düşünüyorum. Bir A4 kağıdından en fazla 256 parça elde edebiliyorsunuz. Daha küçüğünü kağıt katlamanıza izin vermiyor zaten. Bu yöntemle elinizde cetvelle hesap kitap yapmanıza gerek kalmadan parça üretebilirsiniz.
A4 boyutlarında olmayan bir kağıt, mesela fon kartonu kesecekseniz en boy oranları önemli. Aşağıda göreceğiniz adımlardan birinde yeterince pay yoksa parçayı katlayıp sabitleyemezsiniz. 4 cm’e 2 cm veya 2,5 cm bir örnek. Deneyerek ideal boyutları kendiniz bulabilirsiniz.
3D Origami Parçasının Yapılışı
1. Kestiğiniz kağıtlardan bir tanesini alın.
2. Eninden ikiye katlayın.
3. Katı açmadan boydan ikiye katlayın.
4. Boydan katlamayı açın. Bir kanadı, kağıdın açık tarafı altta kalacak şekilde ve ortadaki kat izine dikkat ederek aşağı katlayın.
5. Aynısını diğer kanat için de tekrarlayın.
6. Ters çevirdiğinizde sarkan parçaların eşit olup olmadığını kontrol edin. Eşit değillerse düzeltmeniz daha iyi olur. Böylece birçok parçayı birleştirdikten sonra daha düzgün bir model elde edersiniz.
7. Çıkan parçaların köşelerini katlayın.
8. Bir tarafı, köşenin açılmamasına dikkat ederek üste katlayın.
9. Diğer tarafı da köşenin açılmamasına dikkat ederek üste katlayın.
10. Üste katladığınız kısımlar içte kalacak şekilde kağıdı ortadan katlayın. Aslında parçanız hazır sayılır. Çocuklarla birlikte 3D origami yapacaksanız bu adımda bırakarak basit şekiller oluşturabilirsiniz.
11. Daha profesyonel ve hoş görünen eserler için üstteki sivri katı parmağınızla hafifçe ezerek böyle hacim katabilirsiniz. İşinizi sadece bir iki saniye uzatır ama dekoratif objelerdeki sonuçları daha iyi.
12. Arkadan görünümü böyle. İki tane cebi var.
13. Diğer parçaları temel olarak bu şekilde birbirine takabilirsiniz. Aslında yapıştırmadan da duruyorlar ama sağlam olması için (hele de birine verecekseniz) iç kenarlarına yapıştırıcı sürmenizde fayda var. Stick yapıştırıcıları tavsiye edebilirim. Standart beyaz tutkal da iş görür.
Bundan sonra ihtiyacınız olan tek şey sabır çünkü çocuklarla yapacağınız şeyler bile en az 50-100 parça olacak. Basit bir kasenin parçaları 400-500 civarı. Zahmetli olsa da tuhaf bir şekilde zevkli. Üstelik yapıştırdıktan sonra neredeyse ahşap bir biblodan farkı kalmıyor. Hiç olmazsa, çocuklarınız veya kendiniz için bir konsantrasyon çalışması olarak da düşünebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.