Origamidekor

Japonya'nın kadim origami sanatı Türkiye'de modern dekorasyonla buluşuyor. Malzemelerden kullanım alanlarıyla faydalarına kadar yararlı bilgiler, bizzat uygulayabileceğiniz yaratıcı fikirler, origami modellerinin fotoğraflı veya videolu yapılışları, dekorasyon önerileri ve daha neler neler! Origami öğrenmek için kurs, atölye ve dersler, sofra ve vitrin düzenleme, etkinlik (event, nişan, düğün) dekorasyonu, özel günler için sevdiklerinize hediye fikirleri; hepsi Origamidekor'da sizleri bekliyor.

Cadılar Bayramı (Halloween) İçin 13 Origami Fikri

 

Cadılar Bayramı, nam-ı diğer Halloween, yurt dışında yüzyıllardır kutlanan bir bayram. Ama Türkiye'de de son zamanlarda ilgiyle karşılanıyor. Bütün markalar pazarlamaya epey önem verir oldu bu dönemde. Giyim kuşamdan yeme içmeye kadar herkesin Cadılar Bayramı'nı kutladığını görebilirsiniz.

Tarihçe veya arka plan bir yana, bütün sektörler de diğer yana, Cadılar Bayramı bence dekorasyona oldukça güzel ve sevimli fikirler verebiliyor. Origamide bu özel güne uygun bir sürü model var. Bunların kimisi evinizi süslemek için kimisi de çocuklarla eğlenceli vakit geçirmek için ideal.

Cadılar Bayramı (Halloween) Nedir?

Cadılar Bayramı origamilerine geçmeden önce biraz konu hakkında bilgi vereyim. Halloween her yıl 31 Ekim'de kutlanıyor. (31 Ekim doğumlu bir arkadaşım var, bence şanslı çünkü her yıl dünya çapında kutlamalar ona yapılıyormuş gibi.) Tek bir gün olmasına rağmen birçok kişi bir ay önceden falan hazırlıklara başlıyor.

Cadılar Bayramı'nın kökeni çok eskilere dayanıyor. Antik çağlarda Keltlere ait Pagan bir gelenek olarak ortaya çıkmış, sonra Hristiyanlar tarafından All Saints' Day (Bütün Azizlerin Günü) diye uyarlanmış. Günümüzdeyse eğlence kısmı daha ağır basıyor gibi. Kostümler, süslemeler, partiler, kapı kapı dolaşıp "Treat or trick" (İkram veya ceza) diyen çocuklar...

Cadı, hayalet, vampir, yarasa, oyulmuş bal kabağı gibi kavramların ve figürlerin kullanılması da o antik kökenden geliyor. Keltlerin kışın gelişini kutladıkları Samhain Festivali böyle yaratıklara ev sahipliği yapmış çünkü o gün dünyalar arası bariyerin kalktığına ve diğer dünyadan buraya tuhaf yaratıkların geldiğine inanmışlar. Peki, onlardan kurtulmanın yolu ne? Tabii ki kılık değiştirip aralarına karışmak.

Oyulmuş bal kabağı gibi bazı unsurlar Orta Çağ'da çıkıyor. (Şeker isteme işi antik çağda var.) Keltlerden onları fetheden Romalılara geçiyor. Hristiyanlıkla beraber bu efsane azizlere doğru çekiliyor. Aslında zamanın Papa'sı tarihi 13 Mayıs'a çekmeye çalışıyor (o zaman da neredeyse benim doğum günümde kutlanacakmış) ama muhtemelen özüne aykırı olduğu  için tutmuyor. 20'li ve 30'lu yıllarda partiler falan derken günümüzde efsanevi ve dini yönü geri planda.

Cadılar Bayramı İçin Origami Fikirleri

Cadılar Bayramı'nın tarihçesinden bu kadar. Şimdi gelelim bizimle alakalı olan kısmına. Bunlardan birçoğunu kendim de yaptım ama onlara esin veren kaynakların YouTube bağlantılarını paylaşacağım. Bu arada Cadılar Bayramı'nın renkleri turuncu, siyah, mor ve beyaz. Malzemeleri ona göre hazırlayın.

1. Işık Zinciri İçin Su Topu

Su topu origamide en sık yapılan modellerden biri. Hem küp olabilecek kadar köşeli hem de balon olarak kullanılabilecek kadar da yuvarlak hatlı. Ama bir özelliği daha var ki ben de daha yakın sayılabilecek bir zamanda öğrendim: Üflemek için kullanılan boşluk kısmından ışık zincirlerine geçirilebiliyor. Böylece harika renk oyunları meydana getirebiliyorsunuz.

Cadılar Bayramı için videodaki gibi birer beyaz birer turuncu dizilim yapabilirsiniz. Beyazlara hayalet suratı, turunculara oyulmuş bal kabağı suratı çizerseniz süslemeniz hazır. Kağıt olarak fotokopi kağıtları ideal. Işığı da harika geçiriyorlar. Kalem olarak da ben asetat kalem kullandım ama pilot kalem gibi kağıdı bastırmadan kullanabileceğiniz her kalem olabilir.

2. Suratları Olan Şans Yıldızları

Şans yıldızı yapımını aşağıda veya Origamidekor'un YouTube hesabında bulabilirsiniz. Mantık yukarıdaki su topuyla aynı. Beyaz renkli yıldızlara hayalet ifadesi, turuncu renkli yıldızlara oyulmuş bal kabağı ifadesi çizmek. Aralara morlar ve siyahlar da karıştırabilirsiniz. İsterseniz siyahlara beyaz kalemle yarasa veya vampir ifadesi yapmanız da mümkün.

3. Yarasasız Halloween Olmaz

Aslında origami yarasa araması yaptığınızda birçok model karşınıza çıkacak. Ama başlangıç seviyesi ve orta seviyede seçenekler biraz azalıyor. Onların içinden geçen sene ben bunu yapmıştım. Siz isterseniz elbette başka bir yarasayı deneyebilirsiniz. Uygun bir yerden iple bağlayıp tavandan sarkıtarak Cadılar Bayramı ortamı yaratma fırsatını kaçırmayın.

4. Bal Kabaksız Halloween de Olmaz

Bal kabaklarına biraz torpil geçeceğim. Öncelikle çok sevdiğim bir origami hesabı olan Paper Kawaii'den dekoratif yönü yüksel olan bir model. Yan yana ipe dizerek zincir oluşturmalık bir şey arıyorsanız o tam olarak bu. Üstündeki yeşil parça ayrı bir kağıttan yapılıyor. Videoda boyutları ve adımları bulabilirsiniz.

5. İki Renkli Gerçekçi Bal Kabağı

Gerçekçi olduğu kadar katlaması keyifli bir model arıyorsanız origami dünyasının sevilen ismi Jo Nakashima'nın modelini deneyin. Türkiye'de çift taraflı kağıt bulmak biraz sıkıntılı ama bir yeşil bir de turuncu kağıdı birbirine düzgünce yapıştırarak bu modeli yapabilirsiniz. Fotokopi kağıtları iş görecektir. Bu modelin başlangıç seviyesi olmadığını belirteyim, biraz zorlayabilir.

6. Üç Boyutlu Origamiyle Bal Kabağı 

Sabrım da vaktim de var diyorsanız üç boyutlu origami tekniğiyle bir bal kabağı yapmak için kolları sıvayabilirsiniz. Sabır ve vakit derken yaklaşık 1100 birimi katlayıp birleştirmeyi, hatta tek tek yapıştırmayı kastediyorum. Ama sonuçta elinizde biblo gibi dayanıklı bir eser olacak. Üşenirim derseniz Origamidekor'un Instagram hesabından mesaj atıp sipariş verebilirsiniz.

7. Hayalet Var Ama Sevimlisinden

Hayalet deyince gözümüzde korkutucu varlıklar canlanır ama ne yalan söyleyeyim origamiden yapılanları pek bir sevimli. Burada da bol seçeneğiniz var ve kendiniz de arama yapabilirsiniz ama ben yine zamanında uygulayıp beğendiğim bir modeli paylaşacağım. Fotokopi kağıdı işinizi görür. Kalemleriniz yine hazırda olsun.

8. Eğlenceli Vampir Dişleri

Cadılar Bayramı özellikle çocukların eğlenceli zaman geçirmesi için büyük bir fırsat. Origami vampir dişlerini tek yapmanız da mümkün (bunun için Jeremy Schaeffer'ın kanalını ziyaret edin) ama favorilerimden biri vampir ağzı oyuncağı. Açılıp kapanan bu ağız için üç renk kağıda ihtiyacınız olacak.

9. Tek Kağıttan İki Renkli Kuru Kafa 

Jo Nakashima'nın da kuru kafa modeli var ama tatlı tatlı anlatımıyla sizi kendine çeken Leyla Torres'in modeli çift taraflı kağıdı olmayanlar için de uygun. Siz yine kaleminizi hazırda tutun. Bu kuru kafa aslında Cadılar Bayramı için değil İspanyolların Ölüler Günü için ama sonuçta kuru kafa. Başlangıç seviyesinde olanları biraz zorlayabilir.

10. Cadı Şapkası (Oyuncaklara Takılabilir)

Klasik origamiyi genelde kare kağıt kullanıyoruz ama model çeşitliliği arttıkça beşgen ve altıgen kağıtlardan modellere de yeterince sık rastlayabilirsiniz. Origami cadı şapkası beşgenden olunca gerçekçi bir görünüm elde etmiş. Siyah bir kağıt, mesela fon kartonu hazırda olsun.

11. Cadı Süpürgesi (Maalesef Temizliğe Yaramaz)

Yine Paper Kawaii'den devam edelim. Stilize bir süpürge modeli bu. Geçen yıllarda renginden dolayı kraft kağıdından yapmıştım ama yine fotokopi kağıdı daha iyi sonuçlar verebilir. Bu sefer kağıt dışında bir de onu bağlayabileceğiniz bir ip de lazım. İnce ve sağlam olan renkli herhangi bir ip olabilir.

12. Origami Örümcek (Bir de Kirigami Ağ)

Origami örümceklerin hem göze hoş görünen hem de kolaylıkla yapılan bir örneğine denk gelmedim. O yüzden Jo Nakashima'nın orta seviyedekilerin bile elini ayağını titretebilecek bu modelini bırakıyorum. Böyle modellerde maalesef standart kağıtlar dağılıp parçalanıyor. Mutfak folyolarıyla kağıdı desteklemeye çalışabilirsiniz.

Tabii örümcek demişken bir de ağı olması lazım. Ağını kirigami tekniğiyle kolayca yapabilirsiniz.

13. İstediğiniz Gibi Süsleyeceğiz Kitap Ayracı

Geldik sonuncu maddeye. Kitap ayracı da epey klasik ve pratik bir model. Birinci ve ikinci maddelerdeki gibi önce temelini yapacağız. Sonrasında ise ekstra kağıtlar, kalem ve yapıştırıcı ile ayracımızı süsleyeceğiz. İster yarasa, ister bal kabağı, ister hayalet. Ne yapacağınız size ve yaratıcılığınıza kalmış.

İşte size Cadılar Bayramı'nı ailenizle, arkadaşlarınızla veya kendi başınıza çok eğlenceli geçirmenize yardımcı olacak bir sürü origami modeli! Yaptıklarınızı Origamidekor'un Instagram hesabında veya videoların sahiplerinin hesaplarında etiketlemeyi unutmayın. Kolay gelsin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.