Origamidekor

Japonya'nın kadim origami sanatı Türkiye'de modern dekorasyonla buluşuyor. Malzemelerden kullanım alanlarıyla faydalarına kadar yararlı bilgiler, bizzat uygulayabileceğiniz yaratıcı fikirler, origami modellerinin fotoğraflı veya videolu yapılışları, dekorasyon önerileri ve daha neler neler! Origami öğrenmek için kurs, atölye ve dersler, sofra ve vitrin düzenleme, etkinlik (event, nişan, düğün) dekorasyonu, özel günler için sevdiklerinize hediye fikirleri; hepsi Origamidekor'da sizleri bekliyor.

Hemen Yapabileceğiniz En Popüler 10 Origami Modeli

Aslında kadim bir sanat olan origaminin son yıllardaki yükselişini belki fark etmişsinizdir. Bu güzel, güzel olduğu kadar da faydalı sanatın yaygınlaşması elbette sevindirici. Ama o kadar çok model var ki! Belki binlerce... O yüzden origamiye başlamak isteyenlerin kafası biraz karışabilir.

Bu kafa karışıklığına bir nebze çözüm olması için bir listeye ne dersiniz? Origamide sayısız model olmasına rağmen bazıları diğerlerinden çok daha fazla ön plana çıkmış durumda. Bunların birçoğu giriş seviyesi olduğu için konuya yeniyseniz de biraz sabırla hepsini halledebilirsiniz.

1. Origami Turna

Sadako Sasami ve Bin Turna efsanesinden dolayı origami turna dünya çapında açık ara en sık yapılan origami modeli haline gelmiştir. Kesin bir istatistiğim yok ama her yıl her yerden Japonya'ya 1000 adet turnanın gönderildiğini hesap edersek farklı bir sonuç çıkmayacaktır. Benim de çocukken ilk denediğim modeldi.

Klasik origami turnadan kasıt, boynu ve kuyruğu daha ince görünen versiyonu. Bu kısımları ekstra katlama olmadığı için daha kalın duran kuş modeli de turna diye geçiyor ama o aslında kanat çırpan kuş. Kuyruğundan çektiğinizde kanatları hareket ediyor ve özellikle çocukları mest ediyor. Dekoratif yönü de var. Bu turna kanat çırpmıyor ama dekoratif ve tabii anlamlı.

2. Origami Zambak

Origamide ikinci öğrendiğim model yanlış hatırlamıyorsam zambak. Zambak birçok kültürde saflık ve içsel temizlikle özdeşleştirilir. Origamide turna kadar özel bir önemi var mı bulamadım ama Hristiyanlıkta Hz. Meryem'le özdeşleştiriliyor.

Bu zambak tabii ki dört yapraklı ve epey stilize bir model. Daha sonraları beş veya daha çok yapraklı, daha gerçekçi versiyonları da tasarlanmış. Zambak başta karmaşık gelse de birçok çiçekle benzer şekilde başladığı için kağıt çiçek katlamanıza epey yardımı dokunacaktır.

3. Origami Şans Yıldızı

Origami turnadan sonra en çok yapılma rekoru da muhtemelen şans yıldızlarına ait. Bunlarda da turnalarda olduğu gibi "Bin tane yaparsanız bir dileğiniz kabul olur" inancı var. Tabii bir şeyden bin tane yapacak sabra sahip olan insanın isteklerinin üstüne gitme ihtimali de yüksek.

Şans yıldızları diğer geleneksel modellerden farklı olarak kare kağıttan değil kağıt şeritlerinden yapılır. Bu şeritler katlanmadan önce içine iyi dilekler yazıldığı için de adı şans yıldızı olmuş. Şahsen o kadar katladıktan sonra açmaya kıyamıyorum.

4. Origami Kitap Ayracı

Oldukça kullanışlı olan bu modeli cazip kılan aslında süsleme olanakları. Kitap kurtları ve çocuklar temel köşe katlamasını yaptıktan sonra istedikleri gibi ilaveler yapabilirler. Tabii bunlar origaminin dışında kalan kesmeleri ve yapıştırmaları içerecek ama o kadarcık olsun.

Aşağıdaki videoda Paskalya için tavşan yapmıştım ama siz istediğiniz hayvanı, bitkiyi, karakteri yapabilirsiniz. (Bir sipariş için de kırmızı Angry Bird yapmıştım mesela.) Çocuklarınızla kaliteli vakit geçirmek için bu fırsatı kaçırmayın.

5. Origami Kutu

Origamiden envai çeşit kutu yapmak mümkün. Ama en sık göreceğiniz model "Masu kutusu" denen model. Yapımı oldukça pratik, hemen her kağıda da geliyor. Kutuya ihtiyacınız olduğunda beş dakikada halledebilirsiniz.

Kutunun altı da kapağı da aynı şekilde yapılıyor ve biraz ittirince kapanıyor. Daha rahat bir kapanma olması için kapak için kullandığınız kağıdın kenarlarını alt için kullandığınız kağıdın kenarlarından 1-2 milim daha fazla tutabilirsiniz.

6. Origami Gül

Origamide hemen her çiçeğin modeli var ama gül en favorilerden biri. Onun bile farklı seviyelerde onlarda alternatifi var. Aşağıdaki videoda görebileceğiniz model başlangıç seviyesinden bir tık yukarıda olsa da gerçeğe yakın görüntüsü olanlar arasında en basiti.

Bu gülü istediğiniz boyutlarda yaparak dekorasyonlarda kullanabilirsiniz. Bukette kullananlar da var ama altı düz bir model olduğu için düz yüzeyleri (özellikle de kendi yaptığınız hediye paketlerini) süslemeye daha müsait olduğunu düşünüyorum. Tabii karar sizin.

7. Origami Su Topu 

Su topu, normalde içine su doldurulan bir oyuncak. Bazen balonlar da aynı amaçla kullanılıyor. Kağıtta da mantık aynı, hatta bu model origami balon diye de geçebiliyor ama tabii ki içine su doldurmak mümkün değil.

Küple küre arası bir şeklinin olması onu epey işlevsel hale getiriyor. Çocuklar aynı kitap ayracında olduğu gibi onları farklı farklı süsleyebilir. Örneğin, bunda Pikaçu epey popüler. Yetişkinler de onları ışık zincirlerine geçirebilir.

8. Origami Kelebek

Baharın en güzel ayrıntılarından olan biri hiç şüphesiz kelebekler. Bu kelebek modeli sayesinde diğer mevsimlerde de onlarla hasret giderebilirsiniz. Yine çocuklarla yapmaya ve süslemeye müsait bir model.

Origamide kesme ve yapıştırma yok demiştik. Ama birçok kişi bu kelebeğin kanat uçlarını makasla yuvarlatıyor. Ayrıca kırtasiye malzemelerinden olan şönilleri kısa kesip bükerek anten de yapabilirsiniz.

9. Origami Tuzluk

İngilizcede bu modelin adı "fortune teller", yani falcı. Bizde muhtemelen şeklinden dolayı tuzluk denmiş ama kullanım amacı İngilizcedekiyle aynı. Sonuçta iki tarafı olan dört kulaklı bir model elde ediyorsunuz.

Eve kapandığımız aylarda hem yetişkinler hem de çocuklar için ideal bir interaktif oyun fırsatı da var. 4 kulağa ve 8 tarafa numara veya kelime yazabilir, resim çizebilirsiniz. Sırayla herkes "sağ üst, 5 kere" gibi ifadelerle denk gelen yüzeyde kendini bekleyen şeyi görebilir.

10. Origami Kayık

Okulda veya arkadaş arasında en çok rastlanan modellerden biri origami kayık. Kare kağıttan da yapılabiliyor, dikdörtgen kağıttan da. Aşağıdaki videoda dikdörtgen kağıttan yapılan bir versiyonunu bulabilirsiniz.

Çocuklar bu kayıkları suda yüzdürebilir, yetişkinler de onları ipe dizerek dönence veya başka dekorasyon objeleri yapabilir. Videodaki kayığı yaptığım kağıt bir A4 fotokopi kağıdının dörtte biri boyutunda.

Bonus: Üç Boyutlu Origami

3D origami klasik origamiden ayrı bir tür olduğu için listeye dahil etmedim ama bahsetmeyen geçmeye de içim rahat etmedi. Lego mantığında ama aynı tipteki birimin defalarca eklemlenmesi yoluyla yapılan bu tarzda modeller sınırsız.

Hayvan figürlerinden geometrik şekillere kadar bir sürü şey yapabilirsiniz. Parçaları tek tek yapıştırdıktan sonra ne yaparsanız yapın biblodan farkı kalmıyor ve yıllarca dayanıyor. Kişisel rekorum yaklaşık 2000 parçalık bir ahtapot!

İşte listemiz bu kadar! Tabii ki popüler origami modelleri bunlarla sınırlı değil. Daha fazlası görmek için kendiniz araştırma yapabilir veya Origamidekor'un bloğuyla Instagram adresini düzenli olarak takip edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.