Origamidekor

Japonya'nın kadim origami sanatı Türkiye'de modern dekorasyonla buluşuyor. Malzemelerden kullanım alanlarıyla faydalarına kadar yararlı bilgiler, bizzat uygulayabileceğiniz yaratıcı fikirler, origami modellerinin fotoğraflı veya videolu yapılışları, dekorasyon önerileri ve daha neler neler! Origami öğrenmek için kurs, atölye ve dersler, sofra ve vitrin düzenleme, etkinlik (event, nişan, düğün) dekorasyonu, özel günler için sevdiklerinize hediye fikirleri; hepsi Origamidekor'da sizleri bekliyor.

Origami Şans Yıldızı Nasıl Yapılır?

Origami şans yıldızı, belki de turnadan daha bilinen bir origami modeli. Bunun sebebinin başında yapılmasının basit olması ve rengarenk yıldızların bir arada çeşitli dekoratif şekillerde kullanılmasının mümkün olması gelir.

İdeal origami şans yıldızını elbette deneye deneye kendiniz keşfedeceksiniz ama yapılış adımları ve birkaç tüyo ile size yardımcı olmak isterim. İsterseniz hiç vakit kaybetmeden adımlara geçelim.

1. Origami şans yıldızı kağıtlarımızı hazırlıyoruz.

Bu kısmı biraz ayrıntılı anlatacağım. Normalde Aliexpress’te birçok desende ve gereken ölçülerde kağıt şeritleri var. Gerek teslimat süresi gerekse artan fiyatlarla uğraşmak istemezseniz bu şeritleri pekala kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Quilling şeritleri de iş görebilir ama yine bulunabilirlik ve fiyatları düşünmeni gerekecek.
Bence en ekonomik yöntem, 70-80 gramlık renkli fotokopi kağıtlarını enine, yani 21 santim uzunluğunda olacak şekilde yaklaşık birer santim kesmek. Genelde karelerden artan parçaları değerlendiriyorum. Böylece hiç kağıt ziyan olmuyor. Bu kalınlıkta kağıtlar için ideal oran yaklaşık 1’e 20.

Daha kalın kağıtlarla yapmak isterseniz uzunluğun kısalması gerekecek çünkü çok kalın bir kütleyle en son adımı yapmanız mümkün değil. Fon kartonu bile fazla uzun olduğunda yıldız şekline izin vermiyor. Eliniz alıştıkça nerede durmanız gerektiğini anlayacaksınız.

2. Kağıt şeridinin ucuna sıkı bir düğüm atıyoruz.

Kağıdın bir ucu kısa kalacak şekilde düğüm atarak başlamamız lazım. Bu düğümün sıkı olması için parmak uçlarınızı kullanın. Zira elinizde iplik yok. Sert bir şekilde çekerseniz kağıdı parçalarsınız. Kağıdın sıkı durması önemli çünkü yıldızın kaderi buna bağlı diyebiliriz.
Bu arada iki renkli bir kağıt kullanıyorsanız hangi renk aşağıda yani dışta kalırsa yıldızınız da o renk olacak. O yüzden düğümü sıkılaştırmadan önce istediğiniz yönde çalıştığınızdan emin olun.

3. Beşgenin kenarlarını takip ederek katlıyoruz.

Sıkı düğümünüz sonucunda kağıdın ucunda bir beşgen oluşmuş olması lazım. Oluşmamışsa aynı veya başka bir kağıtla yukarıdaki adımı tekrarlayın. Kısa kenarı koparıp atabilir veya arkaya katlayabilirsiniz.
Uzun kenarı bu ucun üstüne katlayacağız. Kenarlar sizi yönlendirecek. Yanlış kenara doğru katlama yaptıysanız şeklin bozulmasından bunu anlayabilirsiniz. Son adımın gerçekleşebilmesi için bu katlamaları da boşluk kalmayacak şekilde sıkı sıkı yapın. 

4. Bir miktar kağıt kala katlamayı bırakıyoruz.

Bu miktar en fazla bir tur katlama kadar olsa yeterli. En başta yaptığınız gibi bunu da koparıp atabilirsiniz. Ama ben daha sıkı olması için sıradaki yüzeyin üstündeki cebe sokuyorum. Siz de elinizdeki yıldızın gidişatına göre bakın. Aynı şeritlerden yapsanız bile ayar her zaman değişebiliyor.

5. Yıldızımızı şişiriyoruz.

Geldik son adıma. Bu adımda elinizde kenarında uzantısı olmayan bir beşgen var. Bu beşgenin kenarlarının tam ortalarını tırnaklarınızla biraz bastıracaksınız. Bunu yaparken yıldızı tam ortasından tutmayın, yoksa şişmesine engel olabilirsiniz.
Yıldızınız şişmezse maalesef başaramamışsınız demektir ama pes etmek yok, denemeye devam. Eliniz alıştıkça sönük yıldız oranınız azalacak. Ne kadar ustalaşsanız da arada fire vermek kaçınılmaz. O yüzden şerit sayınızı bol tutun. Tırnaklarınızın çok az uzun olmasından da fayda görebilirsiniz.
Yıldızlarla yapabilecekleriniz neredeyse sınırsız. Sırf oyalanmak için bile ideal. Neler yapabileceğinize dair fikir edinmek için Origamidekor’un Instagram hesabına da bakabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.