Origamidekor

Japonya'nın kadim origami sanatı Türkiye'de modern dekorasyonla buluşuyor. Malzemelerden kullanım alanlarıyla faydalarına kadar yararlı bilgiler, bizzat uygulayabileceğiniz yaratıcı fikirler, origami modellerinin fotoğraflı veya videolu yapılışları, dekorasyon önerileri ve daha neler neler! Origami öğrenmek için kurs, atölye ve dersler, sofra ve vitrin düzenleme, etkinlik (event, nişan, düğün) dekorasyonu, özel günler için sevdiklerinize hediye fikirleri; hepsi Origamidekor'da sizleri bekliyor.

Dikdörtgen Kağıttan Yapılabilecek Origami Modelleri Neler?

Denk geldikçe genişleyecek olan liste içeriklerinden birine daha hoş geldiniz. Bu yazıda dikdörtgen kağıttan yapılabilecek modelleri bulabilirsiniz. A4 boyutundan yapılabilen modeller olduğu kadar daha özel ölçülere sahip dikdörtgenlerden de modeller var. Kağıtlarınız hazır olsun çünkü her an bir şey katlamak isteyebilirsiniz!

1. Origami Bardak Altlığı / Açılabilir Mektup / Duvar Dekoru

Dikdörgen bir kağıttan altıgen katlamak mı? Aynen öyle. Paper Kawaii'de bulabileceğiniz bu katlamaya kendisi sadece mektup katlaması demiş ama ben bunu bardak altlığı olarak da yaptım duvar süsü de. Sadece tek bir renkli A4 fotokopi kağıdıyla harikalar yaratabilirsiniz. Katlama ipuçlarına dikkat ederseniz daha güzel sonuçlar alırsınız.

2. Origami DNA

İşte hem dekoratif hem de eğitici bir origami modeli. Yine tek ihtiyacınız olan şey bir A4 kağıt. Çocukların bilim projeleri için ideal. İple bir yerlere asarsanız kendi etrafında dönen bu dekorla harika manzaralar da elde etmeniz mümkün. Daha küçük DNA'lar yapmak isterseniz A4'ü yarıya keserek devam edebilirsiniz.  

3. Origami Kayık

Origami kayık en klasik modellerden ve belki de çoktan öğrendiniz. Şahsen kareden yapılanını öğrenmiştim ve simetrik olmadığı için tam içime sinmiyordu. Meğerse aradığım şey dikdörtgenden yapılanıymış. Dikdörtgenin ölçüleri özel; ama A4 kağıdı ile başlayabilir, boyutu yarı yarıya küçülterek devam edebilirsiniz. Ölçüsüne göre yapmayınca birkaç santim eksik oluyor ama yüzmesine engel değil.

4. Origami Balık Sırtı Kabartması

Origamiye yeni başlayanlar için tessellation (mozaik) tarzı origamiler zor gelebilir. Fakat eli alışanlar ve geometriyi sevenler bu modellerden muazzam bir zevk alacaktır. Mozaiklere alışmanın başlangıç modeli diyebileceğimiz balık sırtı kabartması da dikdörtgen kağıttan yapılabiliyor.

5. Origami Yılbaşı Süsü / Lamba / Saksı Kılıfı

Çok amaçlı modellerden bir tanesi daha. Bu modelin dikdörtgen ölçüsü özel ve bu sefer bu ölçülerden kaçış yok. Ayrıca iki parça yapıp birleştirmeniz gerekecek. Origami mozaik izleri taşıdığı için öncesinde bu listede geçen balık sırtı kabartmasıyla el alıştırmaları yapmanızı öneririm. Boyutu ölçülere oranlı şekilde büyütebilir ya da küçültebilirsiniz. İçine LED ışıkla lamba elde etmeniz mümkün. Saksı kılıfı olarak da dekorasyona renk katar. Yılbaşı süsü yapmanız için ip taktıktan sonra iki ucunu yapıştırarak kapatın.

6. Origami Çiçek Kalp (Ventsislav Vasilev)

Severek yapabileceğiniz ve sevdiklerinize armağan edebileceğiniz bir model var sırada. Tam bir kareyi ikiye bölerek burada kullanacağınız dikdörtgeni elde edebilirsiniz. Bu açıdan oldukça pratik. Dekorasyon önerisi de vereyim: Hediye paketlerinin veya kitap ayraçlarının üzerine yapıştırabilirsiniz.

Origami düz kalbin ve zıplayan kurbağanın da dikdörtgen kağıttan yapılan versiyonları var; ama kendim kareden yapmayı tercih ettiğim için buraya dahil etmedim. Ayrıca birçok kusudama modelinde birim olarak farklı boyutlarda dikdörtgenler kullanılabiliyor. Bunların hepsinin izini sürmem zor. Fakat bir tane örnek bırakacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.