Origamidekor

Japonya'nın kadim origami sanatı Türkiye'de modern dekorasyonla buluşuyor. Malzemelerden kullanım alanlarıyla faydalarına kadar yararlı bilgiler, bizzat uygulayabileceğiniz yaratıcı fikirler, origami modellerinin fotoğraflı veya videolu yapılışları, dekorasyon önerileri ve daha neler neler! Origami öğrenmek için kurs, atölye ve dersler, sofra ve vitrin düzenleme, etkinlik (event, nişan, düğün) dekorasyonu, özel günler için sevdiklerinize hediye fikirleri; hepsi Origamidekor'da sizleri bekliyor.

Sevgililer Günü İçin 16 Origami Hediye Fikri

 

Sevgililer Günü, yılbaşından sonra en fazla heyecanla beklenen özel gün. Sevgilinize veya bütün sevdiklerinize hediye almak için de büyük bir fırsat. Henüz hediye seçmediyseniz kendi hediyenizi yapmaya ne dersiniz? Kısa bir Sevgililer Günü tanımından sonra origami hediye fikirlerini bulabilir ve hemen deneyebilirsiniz.

Sevgililer Günü Nedir?

Sevgililer Günü her yılın 14 Şubat günü dünya çapında kullanır (ama her ülkede değil). Roma Katolik Kilisesi'nin inancında bu gün Aziz Valentine adlı din insanına atfedilir. O yüzden İngilizcesi "St. Valentine's Day"dir. Bu kişinin sevgilileri bir araya getirdiğine dair de bir efsane vardır. Muhtemelen bundan dolayı "valentine" kelimesi İngilizce konuşulan toplumlarda "sevgili" anlamına gelir.

Eskiden de bu günde sevgililerin birbirine kartlar gönderdiği ve hediyeler aldığı söyleniyor. Günümüzde tüketim toplumunun etkisiyle bu günde muazzam reklamlar ve aynı ölçüde satışlar yapılıyor. Elbette sevdiklerimizi sadece bir gün anmak ve bir anda hediyelere çok anlamlı değil. Ama yine de onları hatırladığınızı gösteren bir jest, bir kart, bir çiçek veya başka bir hediyeden de zarar gelmez, değil mi?

1. Klasik Origami Kalp

Origamiye başlayanların ilk karşısına çıkacak modellerden biri bu kalp. Oldukça kolay. Bir tane de, birkaç tane de yapabilirsiniz. Bu kalp yassı olduğu için kitap ayracı veya hediye kartı hazırlamakta, defter kapağı süslemede kullanmanız mümkün. İlla kırmızıya takılı kalmanıza gerek yok. Farklı renklere ve desenlere de kucak açabilirsiniz.


2. Çiçek Açmış Origami Kalp

Yine geleneksel bir origami modeli ama klasik kalpten daha farklı bir havası var. Bu kalp için çift taraflı kağıt kullanmanızı öneririm. Böylece çiçek açmışlık hissini daha iyi verebilirsiniz. Yukarıdaki kalp için söylediğim bütün kullanım alanları bu kalp için de geçerli. Ayrıca dört tanesini çember formunda dizdiğinizde yoncaya benzeyen bir şekil de elde ediyorsunuz.


3. Pofuduk Kirigami Kalp

Aynı origami şans yıldızı gibi kendinizi kaybedeceğiniz bir kalp var sırada. Bu kalp için 3'e 1 oranında kağıtlar kullanmanız gerekiyor. Çok büyük kağıtlarla denemedim ama muhtemelen boyut büyüdükçe daha kalın bir kağıt daha iyi sonuç verecektir. Küçük boyutlu kalpler yapmak için renkli fotokopi kağıtları gayet yeterli.


4. Origami Kawasaki Gülü (Toshikazu Kawasaki)

Origami modellerini yapan kişinin adını geçirmek ve hatta izin almak emeğe saygı açısından önemli. Ne var ki bazı modeller tasarımcısını aşıp klasik haline geliyor. Origamide sayısız gül olsa da Kawasaki gülünün yeri ayrı. Hem gerçekçi hem de yapılabilir. Sap takarak buket haline getirmeniz de, çerçeve gibi düz bir yüzeye yapıştırarak bir kompozisyon oluşturmanız da mümkün.


5. Origami Kalp Kutusu (Paper Kawaii)

Paper Kawaii'nin birçok Sevgililer Günü tasarımı var ama bu bence en ilginçlerinden. Kapalıyken sıradan üç boyutlu bir kalp gibi dururken bir tarafı kutu kapağı olarak açılıyor ve içindeki asıl sürprizi açığa çıkarıyor. Kalın kartından yaparsanız daha dayanıklı olacaktır ama fotokopi kağıdı da iş görüyor. İçine değerli bir şey koymanız şart değil. Bu listedeki pofuduk kalplerden de doldurabilirsiniz.


6. Origami Kalp Mektup Zarfı

Sürprizli bir model daha. Kapalıyken düz bir kalp şekli varken açılınca koyduğunuz mesajı sevgilinize iletiyor. Yassı olduğu için bir hediyenizin arasına gizlemeniz de mümkün. Bu model de çift taraflı kağıtla daha güzel görünecektir. Kapalı durmazsa eserinize zarar vermeyecek bir parça kağıt bantla kapatmayı deneyebilirsiniz.


7. Origami Mektup Zarfı

Origami mektup zarfı modelleri sayısız ama bu liste için bir tanesini seçmek durumundaydım. Aşağıdaki zarfın yapılışı kolay, açılmayacak şekilde kapanıyor ve sonucu güzel. Standart mektup boyutlarını yakalayamayabilirsiniz. O yüzden içine kart koyacaksanız mektubu yaptıktan sonra ölçülerine göre bir tane satın almanızı öneririm.


8. Origami Yıldız Çiçeği (Ayukane Origami)

Sevgililer Günü için hep kalp yapacak değilsiniz elbette. Çiçekler de hem uygun hem de kalıcı bir hediye seçeneği. Stilize çiçek seviyorsanız özellikle paket süslemesi için kullanabileceğiniz arkası düz yıldız çiçeklerini deneyebilirsiniz. Yapılışları çok zevkli ve aynı kanalda 12 yapraklı versiyonu da mevcut. Rengarenk. bol bol yapın. (Anneler Günü için de aklınızda bulunsun.)


9. Origami Lale Buketi

Tek bir origami lale ve sapını yapabilirsiniz ama böyle buket, daha doğrusu "bahçe" halindeyken daha havalı duruyorlar. Sevgilinizin sevdiği renklere göre çeşitlendirebilirsiniz. Çiçek kısımlarında desenli kağıtlar da hoş duracaktır. 


10. Origami Kalp Kitap Ayracı (Jo Nakashima)

Basit köşe kitap ayracını da kalp olarak kullanabileceğiniz gibi, tercihinizi böyle daha gerçekçi bir ayraçtan yana da kullanabilirsiniz. Düz renkli olmasına gerek yok. İsterseniz kalemle kendiniz de süsleyip kişiselleştirebilirsiniz.


11. Origami Kalp Çelengi 1 (Kamikey Origami)

Kapı ve duvar süslerini sevenler için de birkaç önerimiz var. Modüler origami yöntemiyle yapabileceğiniz bu çelenklerden bir tanesini aşağıda bulabilirsiniz. 8 adet kare kağıdınızı hazırlamayı unutmayın. Çift taraflı kağıtla daha güzel oluyor ama şart değil. Arkasına ip yapıştırarak bir yerlere asılabilir hale getirmeniz mümkün. Alt kısmından püskül sarkıtanlar da var.


12. Origami Kalp Çelengi 2 (Ayako Kawate)

16 parça gibi görünse de 8 parça kağıttan yapılan bu modelin yapılışı, beğenerek takip ettiğim Origami Maniacs YouTube kanalında var. Çift taraflı kağıtla yapılması neredeyse şart. Elinizde böyle bir kağıt yoksa kırmızı ve beyaz kağıtları arka arkaya yapıştırarak veya beyaz bir kağıdın arkasını kırmızıa boyararak elde edebilirsiniz. Bir üstteki süsleme önerileri burada da geçerli.



13. Origami Aşk Anahtarı (Francis Ow)


Kalbinizin anahtarını vermek istediğiniz biri varsa onun da modelinin tasarlandığı ve internette yapılışının bulunduğu müjdesini verelim. Kendim daha önce katlamadığım için ayrıntılı bilgi veremeyeceğim. Ama videodaki resimde çift taraflı kraft kağıdının kullanıldığını söyleyebilirim.


14. Origami Kanatlı Kalp


En başa, kalplere dönelim. Düz kalp ve çiçek açan kalp dışında benzer katlamalarla kanatlı kalp de elde edebilir, heyecanınızı böyle gösterebilirsiniz. Çift taraflı kağıtla kanatları melek kanatları gibi beyaz yapmanız mümkün.


15. Origami Elmas (Paper Kawaii)


Tek bir kare kağıtla yapabileceklerinizin sınırı yok. Bunun bir örneği de aşağıdaki elmas. Gönlünüzün zenginliğini böyle gösterebilirsiniz. Kutu özelliği de taşıyor, içine hediye koymanız mümkün. Ama açıldıktan sonra kapanması zor olabilir. O yüzden ona göre karar verin. Kalın kağıtla daha sağlam olacaktır.


16. Üç Boyutlu Origami Kalp


Üç boyutlu origami örneği vermeden listeyi bitirmek olmaz. İstediğiniz boyuttaki 3D origami birimiyle farklı boyutlarda kalpler elde edebilirsiniz. Çok fazla parçası olmadığı için aşırı vaktinizi almayacaktır. Parçaların hepsini tek tek yapıştırmaya özen gösterin. Böylece oldukça sağlam, mevsimleri deviren bir hediye yapabilirsiniz.


Sevgililer Günü hediyenizi Origamidekor'un mevcut ürünleri arasından seçebilir veya kişiye özel sipariş verebilirsiniz. Sevdiğinizle ve sevdiklerinizle harika bir Sevgililer Günü geçirmeniz dileğiyle!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.