Origaminin artık klasikleşmiş tasarımlarından birisi de Fröbel varyasyonlarıdır. Hepsi için öncelikle rüzgar gülü temeli katlanır. Sonrasında eşit dört parçadan farklı fikirler ortaya çıkabilir. Bu parçalar bir araya da getirilebilir. Örneğin, sekiz parça birbirine birleştirilerek çelenk oluşturur veya ara parçalar katılarak kesintisiz bir döşeme ortaya çıkarılır.
Friedrich Fröbel Kimdir?
Bu varyasyonlara ismini veren kişiyle tanışalım. Friedrich Wilhelm August Fröbel, Alman bir pedagogdur ve anaokulu fikrini bulup Almanya'da ilk yürürlüğe sokan kişidir.
Anaokulu aslında tam karşılığı değil. Kindergarten, Almancada çocuk bahçesi demek. Çocukların çiçek, öğretmenlerin de bahçıvan olduğu düşüncesiyle bu ismi koymuştur.
Çocuk gelişiminde oyunun önemini ortaya koyar. Ama oyunların gelişigüzel değil çocukların yaratıcılığını besleyecek şekilde olmasını ileri sürer. Kendisinin Gift adı verilen oyuncak setleri vardır. Bu oyuncakların resimlerine bakarsanız yaratıcılığı teşvik eden geometrik şekillerden oluştuğunu göreceksiniz. Aynı Fröbel varyasyonları gibi...
Günümüz eğitiminde oldukça övgüyle bahsedilen Maria Montessori'nin etkilendiği düşünürlerdendir.
Fröbel, sadece eğitim değil sanat dünyasını da etkilemiştir. Onun bina formları ve hareket oyunları soyut sanatın öncüsü olmasının yanı sıra Bahaus hareketinin de ilham kaynağıdır.
Fröbel Varyasyonları Nelerdir?
Fröbel varyasyonları, Fröbel'in rüzgar gülü temeliyle başlayıp geliştirdiği geometrik origami modelleridir. Fröbel kendi katladığı modellere "katlanmış güzellik formları" adını vermiştir.
Ondan sonraki origami tasarımcılarının da ortaya koyduklarıyla birlikte şimdi neredeyse sayısız Fröbel varyasyonu var.
Ilan Garibi'nin Flicker sayfasının yanı sıra Diana Horta Ruiz'in Instagram paylaşımında 500 tanesini bulabilirsiniz:
Fröbel varyasyonlarını yapmak için öncelikle rüzgar gülü temelini katlamanız gerekiyor. Videosunu aşağıda bulabilirsiniz. Origami Maniacs'ın kanalında benimki de dahil olmak üzere daha başka Fröbel varyasyon videoları da mevcut.
NOT: Fröbel varyasyonları her türlü kağıtla katlayabilirsiniz. (Fröbel'in kendisi de sadece beyaz kağıt kullanmış.) Ama iki tarafı ayrı renk (hatta Leyla Torres'in kullandığı gibi siyah beyaz) olan kağıtlarla daha etkileyici sonuçlar alabilirsiniz.
Bakalım kaç tane Fröbel varyasyonu katlayabileceksiniz? Kendim şimdilik 30'dan fazla katladım. Bu sayı muhtemelen artacak. Onları katlarken ilk tasarımımı bile keşfettim: Kilyos! O yüzden basit gibi görümelerini hafife almayın.
Yaptığınız modelleri paylaşmak isterseniz Instagram'da @origamidekor'u etiketleyebilirsiniz. Fröbel varyasyonlarını veya başka origami modellerini öğrenmek için de bizimle iletişime geçebilirsiniz. Katlamalarınızda kolaylıklar!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.