Origamidekor

Japonya'nın kadim origami sanatı Türkiye'de modern dekorasyonla buluşuyor. Malzemelerden kullanım alanlarıyla faydalarına kadar yararlı bilgiler, bizzat uygulayabileceğiniz yaratıcı fikirler, origami modellerinin fotoğraflı veya videolu yapılışları, dekorasyon önerileri ve daha neler neler! Origami öğrenmek için kurs, atölye ve dersler, sofra ve vitrin düzenleme, etkinlik (event, nişan, düğün) dekorasyonu, özel günler için sevdiklerinize hediye fikirleri; hepsi Origamidekor'da sizleri bekliyor.

Çay Poşeti Katlaması Nedir?

Çay poşeti katlaması (teabag folding), origamide epeyce karşımıza çıkan bir katlama türü. Mandala tarzı, göze hoş görünen desenlere sahip origamilerin birçoğunun bu teknikle yapıldığını söyleyebiliriz. Ne var ki, bu saf bir origami tekniği değil. O yüzden bazı origami sanatçıları ona temkinle yaklaşıyor veya hiç yaklaşmıyor. Aşağıdaki bilgilerden ve örneklerden sonra karar sizin.

Çay Poşeti Katlaması Nedir?

Çay poşeti katlaması, hafif kağıt karelerini simetrik olarak katlamayı içeren bir tekniktir. Bu katlamayla mandala, madalyon ve rozet tarzı desenler elde edebilirsiniz. Bu katlamaları kaleydeskopa benzetmek de mümkün.

Anlatılanlara göre, bu tekniğin kaynağı Tiny Van Der Plass adında Hollandalı bir kadın. Kendisi çay poşetlerinin güzel baskılı kağıtlarını veya poşetlerini kullanarak tasarımlarını yaratmış. Bunlar sanırım Avrupa'ya özel. Türkiye'de denk gelmedim.

Ama aynı öyle çay poşetleri bulmanız şart değil. Simetrik desenli kağıtlar da işinize yarayacaktır. Düz kağıtlara kendiniz de kalemlerle desen çizebilirsiniz. Onları istediğiniz gibi boyamanız da mümkün tabii ki.

Aşağıdaki Instagram paylaşımının açıklamasında da göreceğiniz üzere, çay poşeti katlaması saf origami sayılmıyor; çünkü modüler origamiden farklı olarak parçalar birbirine geçmiyor, yapıştırıcı kullanılması gerekiyor. Tercih sizin.


Çay Poşeti Katlama Örnekleri

Saf origami olsun ya da olmasın, çay poşeti katlamasının güzel görüntüler sunduğu aşikar. Üstelik tekrarlı katlamaların bir tür meditasyon görevi gördüğünü de hissedebilirsiniz. Denemek isterseniz sizin için birkaç örneğe yer verdik.

1. Aşağıda temel birkaç katlama bir arada gösterilmiş. Başlangıç seviyesinde origami modelleri arayanlar göz atabilir.

2. Origami Maniacs'ın YouTube hesabı birçok çay poşeti ve mandala katlamasına yer veriyor. Orta seviye katlamalar arayanlar için ideal. Süslemeler konusunda da fikirler bulabilirsiniz.

3. Origami Maniacs'tan bir örnek daha ekledim. Bu, 15 parçadan yapılıyor. 8 parçadan 24 parçaya kadar yapılanlarını gördüm. Daha fazlası da vardır, en azından mümkündür.


İster meditasyon, ister dekorasyon, ister boş vakit değerlendirme, isterseniz kendinizi deneme... Amacınız ne olursa olsun, çay poşeti katlaması size göre olabilir. Bol bol ve desenli kağıt ve bir de yapıştırıcı (tutkal veya stick) hazırlamayı unutmayın.

Kağıtlarınız hazırsa hiç durmayın, katlamaya başlayın! Dilerseniz Origamidekor'un iletişim kanallarından iletişime geçebilir, beğendiğiniz modeller hakkında bilgi alabilir ve origami siparişi verebilirsiniz.

Kaynak: http://craftmaniacss.blogspot.com/2013/02/what-is-tea-bag-folding.html?m=1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.