Origamidekor

Japonya'nın kadim origami sanatı Türkiye'de modern dekorasyonla buluşuyor. Malzemelerden kullanım alanlarıyla faydalarına kadar yararlı bilgiler, bizzat uygulayabileceğiniz yaratıcı fikirler, origami modellerinin fotoğraflı veya videolu yapılışları, dekorasyon önerileri ve daha neler neler! Origami öğrenmek için kurs, atölye ve dersler, sofra ve vitrin düzenleme, etkinlik (event, nişan, düğün) dekorasyonu, özel günler için sevdiklerinize hediye fikirleri; hepsi Origamidekor'da sizleri bekliyor.

Daha İyi Origami Yapabilmek İçin Katlama İpuçları

Yine tekrar etmiş olayım: Origami, kağıt katlama sanatıdır. Geleneksel olarak kesme ve yapıştırma kullanılmaz. (Yardımcı olarak belki.) O yüzden en fazla dikkat çekecek olan şey belli: katlarınız!

Birçok sanatta ve zanaatte olduğu gibi uğraştığınız alanda ustalaşmaya götüren adımlar mevcut. İşte daha iyi origami yapmabilmeniz için katlama ipuçları:

1. Önce doğru kağıdı seçin.

Origamide katlarınızın iyi görünmesi sizin beceriniz kadar kağıda da bağlı. Çok adımlı bir modelde kalın ve esnemeyen bir kağıt seçerseniz bir süre sonra deneyimli olsanızda kağıdı katlayamadığınızı fark edersiniz.

Kağıt seçmek de biraz deneyime bağlı ama yolun başındayken sizi yarı yolda bırakmayacak kağıtları tercih edebilirsiniz, mesela origami kağıtları ve renkli fotokopi kağıtları. Deneyim kazandıkça çok daha iyi katlama sağlayan ince lifli ve esnek el yapımı kağıtlar bizi bekler.

2. Çok önemli: Acele etmeyin.

İtiraf edelim, birçoğumuz işler acele acele hallolsun isteriz. Hele söz konusu hobi olunca belki bu aceleciliğimiz biraz daha artar. Acelecilik origaminin düşmanı demeyelim (yıldız katlama hızımı göz ardı etmek olmaz); ama uzun adımlı modellerde katlamaya vakit ayırmak modelin çok daha güzel olmasını sağlar.

Origamidekor videolarını izlediyseniz fark etmişsinizdir. Köşegenlerin katlanmasına ekstra özen gösteririm. Çünkü o köşeler tam oturmadığında genelde çıkan sonucu beğenmem. Hatta iyi olmayan katlar modele devam etmenizi bile engelleyebilir.

3. Keskin çizgiler elde edin.

Origami yaparken genelde parmaklarımızla bastırırız; fakat bu her zaman istenen sonucu vermez. Tırnaklarınızdan, hatta katlama aparatlarından destek alırsanız daha keskin çizgiler elde edersiniz. Katlama aparatı yoksa kredi kartı, kalem vb. gibi şeyler de işinize yarar.

Burada bir not düşmeliyim. Bazen sadece iz çıkarmak için minik çimdik atıp bırakmanız gerekiyor. Öyleyse kağıdı huncarca katlamamaya dikkat.

4. Origami terimlerinden haberdar olun.

Katlama terimleri ve origami temelleri bu sanatın olmazsa olmazları. Bunlara ne kadar aşina olursanız yapacağınız katlamadan o kadar emin olursunuz. Bu da tabii ki katlarınızın kalitesine yansır. Origamidekor'da veya başka bir kaynakta bunları öğrenebilirsiniz.

Bunları bilmek size zaman da kazandırır. Böylece aceleniz varsa da zamanı doğru yerden kısabilirsiniz. Birçok basit model için bu temellere birkaç adım eklemeniz yeterli.

5. Adımları dikkatli takip edin.

İlk defa gördüğünüz bir modeli özellikle video izleyerek yapmaya başladıysanız aynı anda yapmaya çalışmayın. En azından bir iki adım bekleyin. Yoksa istenmeyen bir katlama yapabilirsiniz. Fazla katlar modelin güzelliğini bozabilir, hatta ileriki adımları zorlaştırabilir.

6. Pratik, pratik, pratik...

Bunu birkaç yerde daha yazmışımdır. Katlarınızın daha iyi olması için elbette sık sık katlama yapmanız gerekli. Katladıkça belki burada saydığım maddelere bakmanıza bile gerek kalmadan otomatik olarak güzel katlara ulaşacaksınız.

Daha fazla katlama, daha güzel katlar için kolları sıvadıysanız kolay gelsin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.