Origamidekor

Japonya'nın kadim origami sanatı Türkiye'de modern dekorasyonla buluşuyor. Malzemelerden kullanım alanlarıyla faydalarına kadar yararlı bilgiler, bizzat uygulayabileceğiniz yaratıcı fikirler, origami modellerinin fotoğraflı veya videolu yapılışları, dekorasyon önerileri ve daha neler neler! Origami öğrenmek için kurs, atölye ve dersler, sofra ve vitrin düzenleme, etkinlik (event, nişan, düğün) dekorasyonu, özel günler için sevdiklerinize hediye fikirleri; hepsi Origamidekor'da sizleri bekliyor.

Zihin Sağlığı İçin Origami Sanat Terapisi (Çeviri)

Çeviri: Tuğçe Ayteş
Yazan: Leyla Torres

 "İnsanların karanlığına ışık göndermek, sanatçının görevidir." Shumann

Origaminin, zihinsel rahatsızlığı kişilere verebileceği terapötik armağan Rosemary Browne'nun birinci elden gördüğü bir şey.

Rosemary tutkulu bir origami öğretmeni; insanlara kağıt katlama sanatını öğreterek onların zihinsel zorluklarının üstesinden gelmelerine yardımcı oluyor. 2008'den beri, Kanada'nın Trail şehrindeki Kootenay Boundary Regional Hospital'ın psikiyatri birimindeki hastalarla origami paylaşıyor.

Kendisi, origami pratiğinin psikiyatri hastalarına nasıl yardımcı olduğuna dair soruları yanıtlamayı nezaketle kabul etti.

* Psikiyatri birimindeki hastalara origami öğretme deneyimlerinizden bazılarını bizimle paylaşır mısınız?

Hiç abartısız binlerce kişiyle origaminin bir sanat biçimi olarak büyüsünü paylaşabilmek benim için muhteşem bir yolculuk oldu.

Şimdi, sekiz yıl önce, Daly Pavillion'un Etkinlik Koordinatörü Tamara Hamilton'la origamiyi hastaneye getirme fikrim konusunda irtibata geçtiğim zamanda olduğu kadar (belki daha da fazla) tutkuluyum.

Onunla birlikte, origaminin aynı anda hem kafa dağıtma hem de odaklanma sağlayan özelliğinin hastaların duygusal zorlanmalarını hafifletmesini seyrettik.

Tamara benimle tanışmadan önce hiç kağıt katlamamıştı; onunla çalışmaktan onur duyuyorum. İnanılmaz derecede pratik bir aklı var, yeni katlamaları ve temelleri hemen kapıyor, o sırada masada kimin yardıma ihtiyacı olduğunu da göz ucuyla tarıyor.

Tamara'nın zihinsel rahatsızlıklardan mustarip olanlara yönelik şefkati, onun origami sanatına olan sevgisiyle birleşince bu programın büyük başarısına muazzam bir katkıda bulundu.

* Origaminin ders verdiğiniz hastalar üzerinde hangi yararlarını gördünüz? 

Origami, beynin hem sağ hem de sol yarımkürelerini yoğun biçimde çalıştırır.

Bence origami zihinsel olduğu kadar ruhsal bir besin de. Sakinleştirici ilaçların yanı sıra katlamanın sonucu olarak beynin uyarılmasını da bariz biçimde gördüğüm zamanlar oluyor.

Origami, anın farkındalığı sayesinde mücadeleyi genelde kazanıyor; anın farkındalığı ilaçlara baskın gelerek zihne berraklık verebiliyor. Katlama deneyimine katılma cesareti bulan hastalara müthiş hayranlık duyuyorum.

Grup odasına geçip katlamaya başlar başlamaz, psikiyatri koğuşu bir yana, hastanede olduğunuzu bilmek aşırı baskı yaratır derim sık sık. Oradaki insanlar adeta kalplerimizin içeriğini katlıyor.

* Psikiyatri hastalarına origami öğretmenin en zor kısmı sizce nedir?

Tamara ve ben biliyoruz ki işimizin en zor kısmı, hastaları gruba katılmaya ikna etmek çünkü girişkenliğin ve karar vermenin felç olduğu bir ruh halinde oluyorlar genelde.

Fakat bir kere gelip oturduklarında, önlerinde de bir parça kağıt olduğunda büyü başlıyor.

* Hastalarınıza ne tür origami modelleri öğretiyorsunuz?

Dersten önce saatlerce farklı modelleri araştırıp denemem benim için hiç de nadir değil. Bununla beraber, hastaların beceri seviyeleri birbirinden çok farklı olduğunda bu çeşitliliğe uyum sağlayacak bir şeyler bulmam gerekebiliyor.

Ama çoğunlukla diyebilirim ki seçtiğim modeller düşük ve orta seviye arasında. Gerçi daha zor bir modelin "meydan okumasına" da inanıyorum; çünkü onu bitirdiklerinde hastaların gururunu ve o modelin "saklanacağını" biliyorum.

* Psikiyatri hastalarına origami öğretmek isteyenlere önerilerinizi bizimle paylaşır mısınız?

Bu özel topluluğa "anlayışla" yaklaşmak başarının anahtarı. Hastalar psikiyatri koğuşunda kalışlarında hasta olmalarının yanı sıra çok sıklıkla damgalanıyorlar ve gelip gitme özgürlükleri kısıtlanıyor; çünkü bir tesiste kilitliler. Onların kaygı ve üzüntü hislerini kabul etmek hemen bir bağ yaratıyor.

Şahsen "insanlığım" hakkında da oldukça açık sözlüyüm; buna yıllardır yaptığım hatalar ve ara sıra bir model öğretirken kişisel stresten tamamen kalakalmam da dahil. Birçok öğrencime söylediğim gibi, hepimiz neticede insanız.

Origami öğretirken hiçbir şeyi varsaymayın. Bir hasta ortadan ikiye katlamanın veya bir köşegenin ne olduğunu bilmeyebilir.

Hastayı sınıfınıza getiren rahatsızlığın ne olduğuna bakmayın. İşiniz, onları daha iyi hissettirmek.

Kaynak: https://www.origamispirit.com/2016/05/origami-for-mental-health/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.