Origamidekor

Japonya'nın kadim origami sanatı Türkiye'de modern dekorasyonla buluşuyor. Malzemelerden kullanım alanlarıyla faydalarına kadar yararlı bilgiler, bizzat uygulayabileceğiniz yaratıcı fikirler, origami modellerinin fotoğraflı veya videolu yapılışları, dekorasyon önerileri ve daha neler neler! Origami öğrenmek için kurs, atölye ve dersler, sofra ve vitrin düzenleme, etkinlik (event, nişan, düğün) dekorasyonu, özel günler için sevdiklerinize hediye fikirleri; hepsi Origamidekor'da sizleri bekliyor.

Origami Hayatımı Nasıl Kurtardı? (Çeviri)

Çeviren: Tuğçe Ayteş

Kış ayları ve Noel sezonu, depresyon, kaygı ve diğer zihinsel sağlık sıkıntılarıyla mücadele eden kişiler için özellikle zor olabilir. Kış aylarında kendimi daha fazla origami yaparken buluyorum ve son zamanlarda bunun neden böyle olduğunu keşfettim. Origami depresyon mücadelenize size yardımcı olabilir, kaygınızı yatıştırabilir ve karanlık günleri aydınlatabilir.

ATLI KARINCA

Paylaşmak benim için zor ama başlayalım... Yaşamımın büyük bölümünde depresyon ve bipolar bozuklukla mücadele ettim ve origami her zaman en karanlık zamanlarda ışık saçan bir fener oldu. Origami yapmaya çocukken, semptomlarım yeni yeni ortaya çıkarken ve insanların zihinsel bozukluklar hakkında pek bir şey bilmediği bir zamanda başladım. Hafif vakaları olan kişilerin çoğu tedavi edilmiyordu ve bunlar sadece davranış sorunları diye düşünülüyordu.
Hastalığım neredeyse otuz yaşıma gelene kadar teşhis edilmedi ve tedaviler deneme yanılma yöntemiyle yapıldı. Bazı ilaçlar belirtilerimi hafifletti ama öyle fena yan etkileri vardı ki diğer belirtilerimi daha da kötüleştirdi. Yıllar boyunca berbat bir atkı karınca turunda gibiydim, ta ki belirtileri kontrol etmek için doktorumun yardımıyla yaşam tarzı ve beslene değişiklikleri yapana dek. Kötü bir insan olmadığımı, tedavi edilebilecek bir dengesizlikle mücadele ettiğimi bilmek de beni rahatlatmıştı.

ORİGAMİ MEDİTASYONDUR

Meditasyonun nasıl yapıldığını öğrenmem zihin sağlığımı geliştirmem için esastı. Bana göre, kağıt katlamak bir tür derin meditasyon edimi. Origami üşüşen rastgele düşüncelerimi hep yatıştırdı ve enerjimi daha eğlenceli ve pozitif bir şeye odaklamamı sağladı. Gözleri, elleri ve beynin iki lobunu meşgul etmek de negatif düşünceye çok az yer bırakıyor. Karmaşık bir origami tasarımını çözmenin tatmini de harika ve öz saygıyı yükseltebiliyor.

ORİGAMİ ZEVKLİDİR

Origami beynin zevk merkezini aktive ederek esenlik hissi de yaratabilir. Kağıt katlamak, katlamalar arasında ilerlerken beni şimdiki anda odaklı halde tutuyor. Depresyondaki bir kişi dünyadan ve içindeki insanlardan çekilmeye meyillidir. Origami vermek ve paylaşmak başkalarıyla bağlantı kurmamızı sağlar ki bunun sağlıklı bir zihin ve kalp için gerekli olduğuna inanıyorum.

ORİGAMİ YARDIM EDEBİLİR

On beş yıldır ilaç kullanmadığımı memnuniyetle söyleyebilirim; bu çoğu zaman harika hissettiren bir şey. Ara sıra hafif belirtiler geri geliyor ve odağımı kaybetmiş, üzgün veya kafam karışmış hissettiğimde eski dostum Origami'ye dönüyorum. O, zihnimi her zaman sakinleştirmeye yardımcı oluyor ve bana o an için bir amaç veriyor, elimde tek olan da bu oluyor zaten. Basit bir kağıt yaprağından güzel bir şey yapma uğraşını seviyorum. Origami tam manasıyla hayatımı kurtardı! Origami sizin yaşamınıza nasıl dokundu? Hikayenizi dinlemek isterim.

YALNIZ DEĞİLİZ

Meşhur bir origami sanatçısı olan Joseph Wu, origaminin ona depresyonla mücadele etmesinde nasıl yardımcı olduğu konusunda açık açık konuşuyor. Onun hikayesi bana ilham vermişti, umarım siz de ondan ilham alırsınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.