Origamidekor

Japonya'nın kadim origami sanatı Türkiye'de modern dekorasyonla buluşuyor. Malzemelerden kullanım alanlarıyla faydalarına kadar yararlı bilgiler, bizzat uygulayabileceğiniz yaratıcı fikirler, origami modellerinin fotoğraflı veya videolu yapılışları, dekorasyon önerileri ve daha neler neler! Origami öğrenmek için kurs, atölye ve dersler, sofra ve vitrin düzenleme, etkinlik (event, nişan, düğün) dekorasyonu, özel günler için sevdiklerinize hediye fikirleri; hepsi Origamidekor'da sizleri bekliyor.

Temel Origami Katlama Hamleleri Neler?

Klasik origami belli başlı kurallara dayanan bir sanat dalı. Bu kurallar bazı katlamalara ve bu katlamalardan elde edilen başlangıçlara dayanıyor. Bu özel katlamaların isimlerini bilmek size origami kitaplarındaki görselleri veya katlama planlarını okumanızı olanaklı kılar. Origami videolarında da videoyu çeken kişi konuşuyorsa bu terimleri kullanabilir.
O yüzden karşılaşma ihtimalinizin en yüksek olduğu terimlerden on tanesini sizin için derledim. İleride başka katları da ekleyebilirim. Origami başlangıç temellerini ise başka bir yazıda inceleyebilirsiniz.

1. Dağ veya Tepe Katlaması

İsminden de anlaşıldığı üzere bir dağ gibi yukarıyı işaret eden bir katlama. Tek hamlede hazır. Ama en sık duyacaklarınızdan.

2. Vadi Katlaması

İkinci sık duyacağınız katlama. Yine ismi oldukça açıklayıcı. Bir vadi gibi aşağıyı işaret ediyor. Ve yine tek hamlede hazır.

3. Köşegen Katlama

Köşegen katlamada kare kağıdın karşılıklı iki köşesini katlamak kastediliyor. Dağ ya da vadi katlaması olabilir. Tek köşegen veya iki köşegen birden katlanabilir.

4. İkiye veya Yarıya Katlama

Bu katlamada iki kenarın tam ortasını katlamak kastediliyor. Yine dağ ya da vadi katlaması olabilir ve yine tek yarı veya iki yarı katlanabilir.

* İlk dört en temel katlamalardı. Bundan sonrakiler adım adım zorlaşacak.

5. Bastırarak Katlama

Bastırmak aslında bildiğiniz bir hareket ama origamide bu muntazam bir şekilde yapılıyor elbette. Basit haliyle, yarıya katladığınız kağıdın bir köşesini tam ortasından katladıktan sonra açıp bastırarak bu katlamayı elde edebilirsiniz. Ama bastırarak katlama farklı ve daha ileri şekiller de de karşınıza çıkacak.

6. İçe Doğru Katlama

Bu katlamayı klasik turna başta olmak üzere kuş başı katlamalarında sıkça görebilirsiniz. Hem dağ hem de vadi katlaması bulunan kağıdınızın ucunu katlayıp açarak iz çıkardıktan sonra ters çevirerek içe katlıyorsunuz.

7. Dışa Doğru Katlama

Bu katlama da yine çeşitli kuş başları veya hayvan uzuvları için karşınıza çıkacaktır. Mantığı aslında içe katlamayla aynı ama bu sefer baş içeride değil dışarıda kalıyor. 

8. Çiçek Yaprağı Katlaması

Adında çiçek geçse de aslında çiçekler dışında birçok hayvan modelinde de bu katlamaya başvurmanız gerekecek. Burada dağ ve vadi katlamalarının yanı sıra köşegen ve ikiye katlama da devrede.

9. Tavşan Kulağı Katlaması

Yine adında sadece tavşan geçtiğine bakmayın, birçok hayvan modelinde kulak veya el ayak için bu katlamadan yararlanacaksınız. Origaminin genelinde milimetrik katlama önemli tabii ama burada en ufak bir özensizlik kulağın sivri olmamasına yol açacaktır. O yüzden acele etmeden, sakin sakin yapın.

10. Açık Gömme Katlaması

Listedeki en ileri katlama bu. Çiçeklerden hayvanlara kadar çok sayıda modelin adımlarından bir tanesidir. Başlangıçta gelebileceği gibi ileri aşamalarda da gelebilir. Sürpriz yaşamamak için nasıl yapıldığına göz atmanızda fayda var. Ama basit modellerde karşınıza çıkmayacaktır.

Origami modellerine başlamak için gereken temel katlamalara artık aşinasınız. Basit modelleri hemen deneyebilirsiniz! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.