Origamidekor

Japonya'nın kadim origami sanatı Türkiye'de modern dekorasyonla buluşuyor. Malzemelerden kullanım alanlarıyla faydalarına kadar yararlı bilgiler, bizzat uygulayabileceğiniz yaratıcı fikirler, origami modellerinin fotoğraflı veya videolu yapılışları, dekorasyon önerileri ve daha neler neler! Origami öğrenmek için kurs, atölye ve dersler, sofra ve vitrin düzenleme, etkinlik (event, nişan, düğün) dekorasyonu, özel günler için sevdiklerinize hediye fikirleri; hepsi Origamidekor'da sizleri bekliyor.

Origami, Mindfulness'ı 5 Şekilde Artırıyor (Çeviri)


Çeviren: Tuğçe Ayteş

İlk defa kağıttan uçak katladığınız zamanı hatırlıyor musunuz? Origami kadim, huzurlu bir zanaattir; sadece çocuklar için değildir ve her yaştan insan için minfulness'ı, yani anın farkındalığını pekiştirmenin bir yolu olarak kullanılabilir.

Origami kelimesi Japonca oru (katlamak) ve kami (kağıt) kelimelerinden gelir. Bu kadim pratiğin tam kökeni bilinmese de en erken MÖ 6 yılına kadar izi sürülebilmiştir, bu tarihte Budist rahipler origamiyi törensel amaçlarla kullanmışlardır. İlk bilinen yazılı origami belgesi ise 1797 tarihli Hiden Senbazuru Orikata'dır (Bin Turna Katlamanın Sırrı).

Modern origami Japonya'da ve ABD'de Akira Yoshizawa'nın eserlerinin sergilenmesiyle popüler hale gelmiştir. Origaminin büyük ustası Yoshizawa, örnek çizimlerle origami modellerini katlamanın standart bir yöntemini geliştirmiştir.

Japonya'da origami, sabrı geliştirmek, uzamsal beceriler kazandırmak, hafızayı güçlendirmek ve dikkati artırmak için ilkokuldaki çocukların ders programına dahil edilen popüler bir sanat formu.

İşte origami mindfulness'ı şu beş şekilde artırabilir:

1. Origamiye her yerde, her zaman ulaşılabilir; tek bir sayfa kağıt yeterlidir.

Londra'da yaşayan origami öğretmeni ve The Book of Mindful Origami kitabının yazarı Samuel Tsang, 2003 yılından beri çocuklarla yetişkinlere origami öğretiyor ve origaminin herkese göre olduğuna inanıyor. Tsang, origamiyi mindfullness'la birleşirerek her bir modelle birlikte kendiniz hakkında düşünebileceğiniz sorular soruyor. Şöyle belirtiyor: "Origami konusunda harika olan şey, elinizde bir parça kağıt olduğu sürece her yerde yapılabilmesi. Origamiyi genelde sabahları işle giderken trende yapıyorum."

2. Origami o anda neler olduğunun farkına varabilme ve ona odaklanabilme becerisini geliştirir.

Origami, çocuklarda uzamsal ve algısal becerileri geliştirecek, matematik öğrenmelerine yardım edecek, el becerilerini ve el-göz koordinasyonunu iyileştirecek ve konsantrasyonu artıracak bir araç olarak incelenmektedir. Origaminin orta eğitim öğrencilerinde uzamsal görselleştirmeyi ve matematik becerilerini geliştirdiği gösterilmiştir. Özel ihtiyaçları olan çocuklara matematik öğretmek için de yararlı olabilir ve dikkat eksikliği bozukluğu olan çocuklarda dikkati artırmaya yardım edebilir; ama bu alanda daha fazla bilimsel çalışmaya gerek var.

3. Origami kendi kendini eleştiriden ve mükemmeliyetçilikten kurtulma pratiği olarak kullanılabilir.

Tsang origaminin nasıl aynı anda "huzur verici bir hobi, güzel bir sanat, bir zanaat, bir bilim ve meditasyon" olduğuna değiniyor. Origamiye yeni başladıysanız karmaşık modeller gözünüzü biraz korkutabilir; ama eleştiriden kurtulmanız ve kendinize pratik yapacak zamanla alanı tanımanız önemli. Tsang başta en basit modelleri katlamanızı öneriyor; mesela kağıt uçak, tuzluk veya kayık.

Yoga ve meditasyon gibi diğer mindfulness pratiklerine benzer şekilde, burada da anahtar mükemmeliyetçiliği, kendi kendini eleştiriyi veya yargılamayı bırakmak. Tsang öğrencilerine şöyle açıklıyor: "Öğrencilerime, yüz binlerce turna katlamama rağmen modellerimin hâlâ mükemmel olmadığını, bunun sebebinin de bizim makine değil insan olmamız olduğun söylüyorum; makine kesinliğinde ve düzeninde kağıt katlayamayız."

4. Origami pratikle birlikte bir tür odaklı dikkat meditasyonu (meditasyonun zihni bir nesne üstünde eğittiği meditasyon kategorisi) haline gelebilir. Odaklı dikkatin zihni dengede tuttuğu ve huzuru teşvik ettiği gösterilmiştir.

Meditasyona origami yoluyla ulaşmadan önce, katlamaları ezberden bilmeniz gerekli. Bu ilk öğrenme aşamasından sonra, meditatif ve odaklı bir yaklaşımla katlama yapabilirsiniz. Tsang, origaminin amacının en karmaşık modeli katlamak olmadığını, onu meditasyon için kullanıp "perspektif, sebat, sabır ve pratik" edinmek olduğunu vurgular.

5. Çocuklarınız dahil başkalarıyla bağlantı kurmak için origami becerinizi paylaşabilirsiniz.

Origami tek kişilik bir pratikten ibaret değildir; sonunda sevdiğiniz birisine verebileceğiniz kişisel bir şey yapmış olursunuz. Tsang, origaminin çocukların hayal güçlerini ve eğlence hislerini canlandırabileceğini keşfetmiş: "Çocuklar origamiden büyüleniyor çünkü düz bir kağıt parçasının üç boyutlu bir modele dönüşmesinin büyülü bir yanı var. İnternet çağında yaşıyoruz; iPad çocukları parmaklarını bir kaydırmayla sınırsız eğlence videolarına ve oyunlara erişebiliyorlar. Ama onlara origami kanat çırpan kuş verirseniz yüzlerinin aydınlandığını ve o hakiki gülümsemeyle etkilenmeyi gerçekten görebilirsiniz."

Origamiyi sadece fiziksel bir hediye olarak sunmak zorunda değilsiniz; katlama sürecini sevdiklerinizi düşünme süreci olarak da kullanabilirsiniz. Tsang, kızı için özel bir sincap modeli tasarlamış ve o modeli yapması "20 dakika sürebiliyor ama o bütün o zaman boyunca kızımı pozitif bir ışıkta düşünüyorum," diye açıklıyor.

Samuel Tsang’ın The Book of Mindful Origami kitabı Amazon'da satışta.

Daha fazla bilgi için bkz. www.MindfulOrigami.com.

Kaynak: https://www.psychologytoday.com/us/blog/urban-survival/201609/5-ways-origami-boosts-mindfulness

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.