Origamidekor

Japonya'nın kadim origami sanatı Türkiye'de modern dekorasyonla buluşuyor. Malzemelerden kullanım alanlarıyla faydalarına kadar yararlı bilgiler, bizzat uygulayabileceğiniz yaratıcı fikirler, origami modellerinin fotoğraflı veya videolu yapılışları, dekorasyon önerileri ve daha neler neler! Origami öğrenmek için kurs, atölye ve dersler, sofra ve vitrin düzenleme, etkinlik (event, nişan, düğün) dekorasyonu, özel günler için sevdiklerinize hediye fikirleri; hepsi Origamidekor'da sizleri bekliyor.

Beşgen Kağıttan Yapılabilecek Origami Modelleri Neler?

Kare kağıdı cetvel kullanmadan pratik bir şekilde beşgen olarak nasıl kesebileceğinizi önceki bir yazıda anlatmıştım. Peki, kağıdı beşgen kesmek ne işinize yarayacak?

Genel geçer tanımlarda origaminin kare kağıt kullanılarak yapıldığı söylense de o aslında çok gerilerde kaldı. Origami sanatçıları birçok çokgenle yapılabilen origami modelleri tasarlamış ve tasarlamaya devam ediyor. Beşgen en sık karşımıza çıkan şekillerden biri.

Beşgen beş köşeli olmasından dolayı yıldız ve çiçek yapmak için tercih edilebiliyor. (Çiçek için altıgen de kullanılabiliyor.) Bu modelleri yapmaya ilgiliyseniz aşağıdaki seçeneklere göz atabilirsiniz. Bu arada, bu yazı da örnekler çoğaldıkça güncellenen bir yazı olacak.

1. Origami Kolay Yıldız

Beşgenle yapabileceğiniz açık ara en basit model bu yıldız. Üstelik, en sık karşılaştığınız origami modellerinden biri de. Vitrin veya etkinlik süslemelerinde epey tercih ediliyor. Yıldızın açılıp sünmemesi için kalınca bir kağıt, mesela fon kartonu tercih etmeniz iyi olur.

2. Origami Beş Köşeli Yıldız

Üstteki yıldıza göre biraz daha karmaşık ama yine pratik başka bir yıldızımız daha var. Bu yıldız da katlaması bağımlılık yapan modellerden. Katları sayesinde fotokopi kağıdı gibi daha ince kağıtlarla da sağlam durabiliyor ve ip geçirerek asmaya çok uygun.

3. Origami Gül (Yara Yagi)

Origami tasarımcısı Yara Yagi tarafından tasarlanan bu gülün yapılışını IGTV'de bulabilirsiniz.  Adımlarının az olması sizi şaşırtmasın, çok zarif bir sonuç elde ediyorsunuz. Arkası düz olduğu için duvar ve kapı dekorlarına epey uygun buldum. Yapmalara doyamıyorum.

4. Origami Karambola Çiçeği (Carmen Sprung)

Çok yapmadığım ama aklımın köşesinde olan bir modelde sıra. Carmen Sprung'un bu modelinin yapraklarının kıvrumlı durması en hoşuma giden hususlardan. Origami çiçekleri gerçekçi bulmayanlara gelsin. Arkası sivri olduğu için sap takılabilir, buket yapılabilir.

5. Origami Çan Çiçeği (Vera Young)

Yine az yaptığım ama zevkli ve bukete uygun bir çiçek. Yukarıdaki çiçeğe göre biraz daha stilize tabii. Ama birkaç farklı renkte yapıp bir araya getirdiğinizde göze hoş bir manzara sunacaklardır. Fotokopi kağıdıyla deneyebilirsiniz.

6. Origami Çiçek Kasesi (Paper Kawaii)

Paper Kawaii sevdiğim bir origami sanatçısı, o yüzden onu bu listeye katmak için ekstra çaba sarf ettiğimi söyleyeyim. Kutular ve kaseler konusunda zengin bir çeşitlilik sunuyor. Aşağıdaki kabı çerez kabı olarak kullanabilirsiniz, ister kendinize ister misafirlerinize...

7. Origami Yıldız Kasesi (Paper Kawaii)

Yine bir Paper Kawaii işi. Bu kase yukarıdaki çiçek kabından birazcık daha geniş olacak muhtemelen. Daha fazla alan ihtiyacınız için veya sadece masadaki süsleri çeşitlendirmek için yapabilirsiniz.

8. Origami Sakura Varyasyonu (Ali Bahmani)

Ali Bahmani, oldukça etkin olan İranlı bir origami sanatçısı. Halihazırda bir sakura modeli vardı ama #foldingwithmasters programı için IGTV'de onun değiştirdiği bir halini gösterdi. Bu modelin de arkası düz olduğu için duvara ve kapıya monte edilmesi rahat olur.

9. Origami Archana Çiçeği (Dasa Severova)

Origami dünyasının epey tanıdığı bu ismin birçok basit görünümlü ama bir o kadar da zarif modelleri var. Yukarıdaki çiçeklerle birlikte bağımlı olduğum modeller arasına hızlı bir giriş yaptı. Kendi kanalında yapılış videosunu yayınladı.

10. Origami 5 Yapraklı Zambak

4 yapraklı origami zambak oldukça kolay ve dolayısıyla yaygın bir model. Ama işleri bir adım ileriye taşımak ve daha gerçekçi bir model elde etmek istiyorsanız kağıdı beşgen olarak kesip aynı adımları uygulayabilirsiniz. Gözünüzde canlandırmanız zor olabilir. O yüzden videoya göz atın.

Beşgen kağıttan yapabileceğiniz modelleri beğendiğiniz mi? Hemen bir kağıt kapıp beşgen kestikten sonra katlamaya başlayın o zaman. Kolay gelsin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.