Origamidekor

Japonya'nın kadim origami sanatı Türkiye'de modern dekorasyonla buluşuyor. Malzemelerden kullanım alanlarıyla faydalarına kadar yararlı bilgiler, bizzat uygulayabileceğiniz yaratıcı fikirler, origami modellerinin fotoğraflı veya videolu yapılışları, dekorasyon önerileri ve daha neler neler! Origami öğrenmek için kurs, atölye ve dersler, sofra ve vitrin düzenleme, etkinlik (event, nişan, düğün) dekorasyonu, özel günler için sevdiklerinize hediye fikirleri; hepsi Origamidekor'da sizleri bekliyor.

Modellere Başlamamız İçin Gereken Origami Temelleri Neler?

Temel origami katlama hamlelerini öğrendikten sonra sıra origami temellerinde (İngilizcesi: "origami bases"). "Bu temeller ne işimize yarayacak?" diye soracak olursanız hem origami kuralları hem de pratiklik diye cevap verebilirim. Origami kurallara dayalı bir sanat ve modeller belli adımları takip ederek ilerliyor. Bir origami kitabında veya videosunda direkt temel söylenip sonraki adımlardan devam edilebilir. Bu durumda video kısalmış veya kitapta adımlar azalmış olur ama temelleri bilmiyorsanız modelde ilerleyememe ihtimaliniz var. O yüzden burada, en sık karşılaşacağınız origami temellerine göz atacağız.

1. Uçurtma Temeli

Bu temel 3 hamlede hazır. Dağ ve vadi katlamalarıyla köşegeni biliyorsanız tamamdır.

2. Kare Temel

Bu temel 7-8 adımlık. Dağ ve vadi katlamaları işe köşegen katlaması ve ikiye katlama mevcut. En sık karşılaşacağınız temel muhtemelen bu. Ezbere bilmeniz iyi olur.

3. Su Topu Temeli

Katlamalar kare temelle benzer (hatta tam tersi gibi) ama sonuçta kare değil üçgen bir form elde ediyorsunuz. Oldukça yaygın.

4. Puf Böreği Temeli

Türkçeye böyle çevirdim ama hamuru ortada birleştirme birçok tarifte karşınıza çıkıyor. Burada da köşegen katlaması veya ikiye katlama yaptıktan sonra bütün köşeleri ortada topluyorsunuz.
Bundan sonraki temellerde adım sayıları biraz daha artıyor.

5. Kuş Temeli

Kuş temeli aslında kare temelden ilerliyor. Bütün kanatlar açıldıktan sonra origami turna ve diğer bazı kuş modelleri için gereken temel elinizde. 25-26 adım.

6. Balık Temeli 

Yaklaşık 12-13 adımlık bu temelde aslında iki kere tavşan kulağı katlıyorsunuz. Oluşan kulakçıklar balık modelleri dışında bazı hayvan modellerinde el veya ayak gibi uzuvlar yerine de geçebiliyor.

7. Kurbağa Temeli

53 adımlık kurbağa temeli en karmaşık temellerden biri. Adında kurbağa geçmesine bakmayın. Birçok çiçek için de bu temel kullanılabiliyor.

8. Rüzgar Gülü Temeli

Rüzgar gülünü 20 civarı adımda elde edebilirsiniz. Bu temel aslında diğerlerinden farklı olarak adı gibi kullanılabilmeye hazır. Ama onun üstünden birçok adımla farklı modeller de yapılıyor.
Tebrikler, origaminin ilk adımlarını geçtiniz! Basit modellerin yanı sıra orta seviyedeki modelleri de denemeye ne dersiniz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.