Origamidekor

Japonya'nın kadim origami sanatı Türkiye'de modern dekorasyonla buluşuyor. Malzemelerden kullanım alanlarıyla faydalarına kadar yararlı bilgiler, bizzat uygulayabileceğiniz yaratıcı fikirler, origami modellerinin fotoğraflı veya videolu yapılışları, dekorasyon önerileri ve daha neler neler! Origami öğrenmek için kurs, atölye ve dersler, sofra ve vitrin düzenleme, etkinlik (event, nişan, düğün) dekorasyonu, özel günler için sevdiklerinize hediye fikirleri; hepsi Origamidekor'da sizleri bekliyor.

Yılbaşı İçin 20 Origami Dekorasyon Fikri

Yılbaşı yılın en heyecan uyandıran ve en renkli zamanlarından bir tanesi. Origami dünyası elbette bunu es geçmemiş ve her yıl daha da artan model seçenekleriyle karşımıza çıkıyor. Öyle çok yılbaşı modeli var ki açıkçası aralarından birkaç tanesini seçmekte zorlandım. En yaygın ve en pratik olanlardan bir seçki bu yazıda sizi bekliyor.

1. Modüler Origami Uzun Elmas Yılbaşı Süsü

En sık yapılan origami süslerden biri hiç şüphesiz elmas formunda olanlar. Onlardan da iki tanesi ön plana çıkıyor. Bu model için iki kare kağıt lazım. Ağaca asacağınız için fazla büyük tutmayın. Parçaları katlamak kolay. Yapışkan kullanmadan birbirlerine geçiriliyorlar. Geçirme kısmı zahmetli olabiliyor, pes etmeyin. Birleştirmeden önce yukarıda kalacak kısma içeriden ip geçirmeyi unutmayın.

2. Modüler Origami Yayvan Elmas Yılbaşı Süsü

İkinci popüler yılbaşı süsümüzde de iki parça kare kağıda ihtiyacınız var. Bu sefer klasik origami sınırlarından biraz çıkıyoruz. Bu iki parçanın birbirine yapıştırılması gerekiyor. Hatta sekizgen elde etmek için köşeleri kesen de var. Yani makasınız da olsun. Parçaları katlamak yine kolay ama eşit şekilde yapıştırmaya dikkat etmek gerekiyor. Yapıştırmadan önce üstte kalacak parçaya ip geçirin.

3. Kirigami Yılbaşı Ağacı (Süslenebilir)

Yine origami sınırlarının biraz dışındayız. Bir parça kare kağıdınız ve makasınız hazır olsun. Bu origami ağaç oldukça pratik. Hani yılbaşına elimiz boş girmeyelim, minik de olsa bir ağaç süsümüz olsun derseniz aradığınız şey bu model. Sonrasında tepesine yıldız kondurabilir, dallarının uçlarını puantiyelerle veya minik ponponlarla süsleyebilirsiniz. İple asılmaya da uygun.

4. Modüler Origami Japon Brokar Kusudaması (Minako Ishibashi)

Sevdiğim tasarımcılardan birinin artık neredeyse anonim hale gelmiş bir modeli bu. Altı tane kare kağıdın yapıştırıcı kullanmaya gerek kalmadan birleştirilmesiyle oluşuyor. Kağıdın boyutunu küçük tutmaya çalışın; çünkü altı tanesi birleşince büyüyecek. Süslü kağıtlarla daha da güzel görünüyor. Birleştirmeden önce bir tarafından ip geçirebilirsiniz.

5. Modüler Origami Klasik Yılbaşı Çelengi 

Modüler origamide geometri şovu yapan modüler çelenklerden bol bol bulabilirsiniz. Buradaki en klasik ve pratik olanlardan bir tanesi. Üstelik yüzey alanı geniş olduğu için diğer maddelerde bulabileceğiniz başka modelleri de üstüne yapıştırmanıza imkan tanıyor. Bir de bu listede yer almayan kirigami kurdelelerden de ekleyebilirsiniz.

6. Modüler Origami Seksizyüzlü (Ama 6 Parçalı)

Geometri her zaman origaminin içinde olsa da bu modelde çok açık bir şekilde görülebiliyor. Altı parça kağıttan yapılan bu model yapıştırıcı kullanmadan birleştiriliyor. Birbirine doğru geçirilen parçalar çıkmıyor. Modüler olsa da ipi içeriden geçirmek mümkün değil. En sonunda köşelerden birine delik açarak geçirin. 

7. Origami Noel Baba

Origami Noel Baba'nın da iki boyutlu basit seviyeden kompleks ileri seviyeye kadar birçok modeli var. En yaygın olanını olanını ekliyorum. Böylece hem çocuklarınızla yapabilirsiniz hem de yukarıdaki çelengi yaparsanız üstünü süsleyebilirsiniz. Çift taraflı renkli bir kare kağıdın yanı sıra yüzü için siyah ve başka renkli kalemler hazırlayın.

8. Origami Noel Baba Şapkası

Yine çocuklarla yapılabilecek, tek başına veya çelenk üstünde kullanışabilecek bir model. Çift taraflı bir kare kağıt yeterli. Origamiden katlayacağınız veya kağıttan keseceğiniz bir insan figürüne de takarak güzel kareler oluşturabilirsiniz.

9. Origami Noel Baba Çorabı/Çizmesi

Filmlerde görmüşsünüzdür. Şöminelerin üstüne örme çoraplar asılır, içine hediyeler yerleştirilir. İşte bu onların mini, sembolik bir versiyonu. Bunu da çocuklarla yapabilirsiniz, çelenge ekleyebilirsiniz veya Noel baba şapkası gibi iki boyutlu bir oyuncak bebeğe takabilirsiniz.

10. Origami Yılbaşı Çanı

Yılbaşının en sık rastlanan görüntülerinden biri Atatürk çiçeklerini birbirine bağlayan çanlardır. İki boyutlu çanlar çocuklarla yapmaya uygun. Çift taraflı kare kağıtla güzel görünüyor ama tek renkli kağıtla da olur. Üstteki çelengi bunlarla süslemek isteyebilirsiniz.

11. Origami Atatürk Çiçeği 1

Gelelim origami çiçeklerin yılbaşı süsleriyle karıştığı alana. Atatürk çiçeğinin bu yazının yazıldığı an itibarıyla en az 10 farklı çeşidi var. Ama içlerinden en keyiflilerini ayıkladım. Niceno-1 Origami'nin modelinin yapması kolay. Bir boy büyük kare kağıtla altına yaprağını yapabilirsiniz. Hatta sonrasında sekiz tanesini birleştirerek çelenk oluşturmak da mümkün.

12. Origami Atatürk Çiçeği 2

Bu, üç parçadan oluşan bir model. Öyle güze birleşiyorlar ki tek parçadan farklı görünmüyor. Üç adet kare kağıda ihtiyacınız var. Yaprakla çiçekler aynı boy, en üstteki çiçekler daha küçük boy. Arkası düz olduğu için duvar süslemesine çok yakışacağını düşünüyorum. Siz de farklı şekillerde değerlendirebilirsiniz.

13. Origami Atatürk Çiçeği 3

Şimdi çiçeklerle karolar arasındayız. Origami karolar şahsi favorilerimden. Çerçeve içleri için ideal. Hediye fikri arayanlar da düşünebilir. Bu model için çift taraflı kağıt şart veya sonunda üstte kalan kısmı boyayabilirsiniz. Ortası boncukla süslenebilir. (Dördüncü Atatürk çiçeği) altıgenlerden yapılan modellerde.)

14. Origami Mini Hediye Kutusu Süsü

Mini origami ağacınızın altına veya klasik çelenginizin üstüne mini mini hediyeler koymaya ne dersiniz? Aslında bunu yapmak çok basit. Su topu katlıyorsunuz, kenarlarını kesinleştiriyorsunuz, sonra da parlak kağıtla ip bağlamız havası veriyorsunuz. Ayrıntıları videoda izleyebilirsiniz.

15. 3 Boyutlu Origami Yılbaşı Ağacı

Yılbaşında işi iyice abartıp 1500-2000 parçalık gerçekçi bir yılbaşı ağacı yapabilirim diyorsanız buyurun. :) Ben bir kere yaptım. Dayanıklı olduğu için tekrar tekrar kullanıyorum. Benim yaptığım 1/64'lük parçaadan ama sanırım 1/32'lik parçalar da sıkı tutunacaktır. Ne kadar büyük parçalarla yaparsanız o kadar büyük olur, küçük parçalarla ise daha gerçekçi görünüm elde edebilirsiniz.

16. Origami Ren Geyiği

Origami ren geyiklerinin çocuklarla yapılabilecek iki boyutlulardan oldukça kompleks olanlarına kadar birçok çeşidi var. Paper Kawaii'nin tam arada kalan sevimli bir modeline yer verdim. Çift taraflı kağıtla daha güzel oluyor ama böyle bir kağıdınız yoksa da kalemlerle boyaların yardımını alabilirsiniz. Burun için ponpon gibi ayrıntıları da düşünün.

17. Origami Gerçek Hediye Kutusu

Herhangi bir origami kutu uygun renkler ve sunumla yılbaşı hediye kutusu olarak kullanılabilir. Aşağıda en yaygın ve pratik olan klasik kutu yapımı var. Videoda fotokopi kağıdı kullandım ama fon kartonuyla daha sağlam olacaktır. İç içe sağlam şekilde geçseler de siz yine dışına ip veya kurdele bağlamayı ihmal etmeyin.

18. Origami Hediye Paketleme

Hediyeniz origamiden olmayabilir ama bu, ona origami dokunuşları yapamayacağınız anlamına gelmiyor. Origami yöntemiyle hediye paketleme seçenekleri oldukça geniş bir yelpazede. Aşağıda en sevdiklerimden bir tanesini ekliyorum. Henüz kötü durduğunu hatırladığım bir paket yok. Paketlerin üstünü her zaman başka origamilerle süsleyebilirsiniz. Yeter ki zarar görmesinler.

19. Origami Açılabilen Kart Kılıfı/Mektup

Origami kart kılıfı veya açılabilen mektuplar sadece yılbaşı için değil bütün özel günler ve davetler için biçilmiş kaftan. Bugün yılbaşı için yaparsınız, yarın nişanla nikaha... İçine uygun ölçülerde kare bir kart tasarladınız mı tamamdır. Kutuyu fon kartonu gibi sağlam bir kağıttan yapmanız daha iyi olur ama fotokopi kağıdı da iş görecektir.

20. Peçeteden Origami Kuğu

Yılbaşında yapılacak çok şey var ama bir yerde sınırlamak gerekiyordu. Ne var ki bu listede olmazsa olmaz bir madde daha var; o da sofra origamisi. Yılbaşı sofralarınızı kağıt veya kumaş peçetelerle sayısız şekilde (çam ağacı, gül, nilüfer, çatal bıçak tutucu vb.) süselemeniz mümkün. Bunlardan muhtemelen en sık gördüğünüz kuğu modelini paylaşıyorum.

Origamidekor'da hazır yılbaşı ürünlerinden satın alabilir veya kişiye özel sipariş verebilirsiniz. Yeni yılın hepinize sağlık, mutluluk ve huzur getirmesi dileğiyle!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.