Origamidekor

Japonya'nın kadim origami sanatı Türkiye'de modern dekorasyonla buluşuyor. Malzemelerden kullanım alanlarıyla faydalarına kadar yararlı bilgiler, bizzat uygulayabileceğiniz yaratıcı fikirler, origami modellerinin fotoğraflı veya videolu yapılışları, dekorasyon önerileri ve daha neler neler! Origami öğrenmek için kurs, atölye ve dersler, sofra ve vitrin düzenleme, etkinlik (event, nişan, düğün) dekorasyonu, özel günler için sevdiklerinize hediye fikirleri; hepsi Origamidekor'da sizleri bekliyor.

Origaminin Tarihçesi: Önemli Gelişmeler ve İsimler

Origami, Japonca ori (katlama) ve kami (kağıt) kelimelerinin birleşiminden meydana geliyor. Bu kelimeleri birleştiren ve aradaki harf değişikliğini yapan Akira Yoshizawa’ya birazdan değineceğim.
Şimdi siz çok yormayacak kısa tarihçeye geçelim. Origami adından dolayı hep Japonya’ya ithaf edilir. Ama aslen Çin kökenli. Gelişimini Japonya’da tamamladığı için onlara da haksızlık etmeyelim tabii.

MÖ 250 yılında kağıdı icat eden Çinliler olduğu için kökeninin orada olması şaşırtıcı değil. Ne var ki ilk zamanlarda kağıt yaygınlaşmadığı için zenginlerin elde edebileceği bir şey. Onunla ufak tefek objeler yapıyorlar ve hediyeleri paketliyorlar.

17. yüzyılda kağıt yaygınlaşıp ucuzlayınca halk da yararlanmaya başlıyor. İcadından bu yana uzun bir zaman geçmiş tabii.

Origami açısından en parlak dönem Şova Dönemi (1926-1989). Bu dönemde birçok origami ustası yetiştiriliyor, kağıt çeşitleri de artıyor. Dönemin en önemli isimlerinin başında, en büyük origami üstadı diye de anılan Akira Yoshizawa geliyor.

Yoshizawa geleneksel sanatı modernize ediyor. Origami kitaplarında gördüğünüz sembollerin icadı büyük ölçüde ona ait. Kendisinin yaklaşık 50.000 origami modeli ve 28 kitabı var ama hepsine erişemiyoruz. (En ilginç modellerinden biri kendi portresi.) 

Origaminin Batı Yolculuğu

İpek Yolu’yla birlikte sadece kağıt değil origami de kıtaları aşıyor. Avrupa’da ilk origaminin İspanya’daki Müslümanlardan öğrenildiği düşünülüyor. Ama İslamiyet'te insan ve hayvan figürleri yasak olduğundan burada klasik origami yerine "tesselation" denen mozaik desenleri ve geometrik şekiller ön plana çıkıyor. 

Burada bir isimden daha bahsetmek gerekiyor. 1864-1936 yıllıarı arasında Miguel de Unamuno, felsefeci, edebiyatçı ve siyasetçi kişiliğini sürdürmenin yanında İspanya’nın ilk origami okulunu açıyor. Bu ismin başka bir özelliği de klasik kuş temelinden birçok model yaratmış olması.

İspanyolların klasik kuş (pajarita) modelini La Casa de Papel’de profesör bol bol yaptı, izleyenler hemen hatırlayacaktır.

La Casa de Papel origaminin tek geçtiği yapım değil. Üç yıldır böyle filmleri dizileri gördükçe bir kare çekiyorum. Her geçen gün örneklerinin arttığını söyleyebilirim.

Origami günümüzde sadece bir kağıt katlama sanatı değil. Mimaride, matematikte, geometride, hatta uzay bilimlerinde bile kendine has ilkeleriyle yer alabiliyor. Dolayısıyla çok farklı disiplinlerden insanların dikkatini çekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.