Origamidekor

Japonya'nın kadim origami sanatı Türkiye'de modern dekorasyonla buluşuyor. Malzemelerden kullanım alanlarıyla faydalarına kadar yararlı bilgiler, bizzat uygulayabileceğiniz yaratıcı fikirler, origami modellerinin fotoğraflı veya videolu yapılışları, dekorasyon önerileri ve daha neler neler! Origami öğrenmek için kurs, atölye ve dersler, sofra ve vitrin düzenleme, etkinlik (event, nişan, düğün) dekorasyonu, özel günler için sevdiklerinize hediye fikirleri; hepsi Origamidekor'da sizleri bekliyor.

3D Origami (Üç Boyutu Origami) Nedir?


3D origami üçgen formundaki aynı parçadan yapılan eserleri kapsar. Aslında ilk bakışta origamiden çok Lego mantığına benzetebilirsiniz. Golden Venture veya Çin kağıt katlaması da deniliyor. Neden öyle dendiğini aşağıda açıklayacağım. Bu origami aslında modüler origaminin bir parçası ve nispeten yeni bir dal. Ama yapılabilecekler neredeyse sınırsız.

Origamiden yapılan şeyler zaten çoğunlukla üç boyutlu diyebilirsiniz. İki boyutlu yani düz çiçekleri ve diğer modelleri saymazsak. 3D origaminin bu tanımı hak etmesinin sebebi bence kağıda farklı bir boyut getirmesi ve hele de parçaları yapıştırıldıktan (veya üstüne vernik sıkıldıktan sonra) ahşap vb. malzemelerden yapılmış biblolardan hiçbir farkı olmaması.

3D Origaminin Tarihçesi

3D origami yapmaya başladığımda tarihçesinden haberim yoktu, sonradan öğrendim ve ilgim daha da arttı. Meğerse oldukça ilginç bir çıkış noktası varmış.

Bu origami türünün Çin’de ortaya çıktığı düşünülüyor. Popüler hale gelmesiyse 1993 yılında. 1993’te Golden Venture adlı bir gemi ABD’ye yasadışı olarak bir grup Çinli göçmeni getirilmiş. Bu göçmenler siyasi ilticaya başvurmuşlarken hapislerde bekletilmiş. Onlar da zamanlarını geçirmek ve kendilerini rahatlatmak için etraftaki gazete ve dergilerden 3D origami parçaları katlayıp minik objeler yapmaya başlamışlar. Bu eserlerden bazılarını onlara yardım eden kişilere hediye etmişler, bazılarını ise parayla satıp yasal ücretleri ödemişler. Bazı eserler gezici bir sergide bile sergilenmiş. Konuyla ilgili 2006 yapımı bir belgesel var. İçinde origamiden bahsediliyor mu bilmiyorum.

Hapiste tutulan Çinli göçmenler 3D origami parçalarından genelde kuş yapmışlar. Bu kuşlara da anlamlı biçimde “Özgürlük Kuşları” adı verilmiş. 30 göçmen ise ABD’de oturum hakkını elde edebilmiş ve yıl 1993 olduğunu göre hala orada yaşıyorlar, en azından çocukları oradadır.

3D Origami Nasıl Yapılır?

Origami kadim bir sanat. Ama geleneksel origaminin üstüne sayısız ilave yapılmış durumda. Ne var ki, modüler origami konusunda origami dünyası ikiye bölünmüş durumda. Kimisi onu origamiden saymazken kimisi de ateşli savunucularından. Şahsen parçalar kendi içinde katlanıp sonrasında birbirine organik olarak tutturulduğu sürece bence de origami. Geometrik ve soyut modelleri sevdiğim için de favorilerimden.

3D origami parçasının yapımı ayrı bir yazıda. Bu parçalardan dilediğiniz sayıda ve dilediğiniz renklerde hazırlayarak istediğiniz şeyleri yapmanız mümkün. İnternette birçok modelin yapılışını bulabilirsiniz. Diğer yandan kendi modellerinizi yaratma açısından en elverişli origami dalının bu olduğunu düşünüyorum.

Aslında parçalar yapıştırılmadan da gayet duruyor ama siparişlerin sağlamlığı açısından her bir parçayı tek tek yapıştırmayı tercih ediyorum. Parçaları en rahat katladığım kağıt standart fotokopi kağıtları. Bunları başlarda 1/32 oranında keserdim. Son zamanlarda 1/64 boyutunu katlamak ve elde ettiğim sonuçlardan memnumum.

Sonuç Olarak...

3D origami, ürün olarak sunduğumda en çok sorun yaşadığım ürün gamını oluşturuyor. Sorun, kargosu değil. Başta da belirttiğim gibi bittiğinde sapasağlam oluyor. Ama boyuta bakıp “Bu çok pahalı”, “Bu o kadar etmez” dendiğine epey tanık oluyorum ve daha büyük boy istenince fiyatın artması şaşkınlıkla karşılanıyor. Bence bunun arkasında emeğin görünmez kalması, kağıda gelip geçici gözüyle bakılması ve kağıdın artık pahalı bir malzeme olduğunun bilinmemesi yatıyor. O yüzden özellikle 3D origamiyi blogda ara ara vurgulamayı planlıyorum.

Yabancı kaynaklarda da 3D origami için bol zaman ve sabır gerektiği hep yazılıyor. Çok basit modeller haricinde, biraz eli yüzü düzgün model yapmak isterseniz parça sayısı 200’lerden, 300’lerden açılıyor. Hatta şahsen son zamanlarda 400 parçadan az olan bir ürün yapmadım. Rekorum 1500 parça ve üstü olan bir köpekbalığı ve bir de süs kasesi. Daha fazlasında da gözüm var.


Peki, neden bu kadar uğraşıyorum? Çünkü rahatlatıcı ve zevkli. Üstelik, yeni kağıt kullanmak istemezseniz dergileri ve defterleri geri dönüştürmek için ideal. Ayrıca, sonuçları hem göze hitap ediyor hem de dayanıklı. Kağıt sizi hala şaşırtmıyorsa 3D origamiyle tanışmamışsınız demektir...

Not: Kurucularından olduğum Unitz.co girişiminin de logosunda 3D origami parçasından esinlendim. Bakmak isteyen olursa burada.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.