Origamidekor

Japonya'nın kadim origami sanatı Türkiye'de modern dekorasyonla buluşuyor. Malzemelerden kullanım alanlarıyla faydalarına kadar yararlı bilgiler, bizzat uygulayabileceğiniz yaratıcı fikirler, origami modellerinin fotoğraflı veya videolu yapılışları, dekorasyon önerileri ve daha neler neler! Origami öğrenmek için kurs, atölye ve dersler, sofra ve vitrin düzenleme, etkinlik (event, nişan, düğün) dekorasyonu, özel günler için sevdiklerinize hediye fikirleri; hepsi Origamidekor'da sizleri bekliyor.

Origami Yapmayı Nasıl Öğrenebilirim?

"Origami yapmayı nasıl öğrenebilirim?" Sosyal medyada ve origami atöylesinde bana en çok sorulan sorulardan biri bu. Soran kişilere teke tek de cevap veriyorum ama merak edenler için bir de burada bahsedeyim.
Öncelikle bir şeye başlamaya nasıl karar verirsiniz? Motivasyonunuz "Yıllardır ilgilenmeyi istiyordum" veya "Son zamanlarda merak ediyordum, bir deneyeyim dedim" olabilir. Hiç fark etmez. Ama her sanatta ve el işinde olduğu gibi bir düzeyde süreklilik şart. Hemen her gününüzde ona belli bir süre ayırmalısınız. (Mesela ben origamiye çocuklukta göz koysam da ancak son üç senede ilerleme kaydedebildim çünkü ona düzenli zaman ayırdım.) Bu konuda anlaştıysak devam edelim.

1. Origami Atölyesi

Atölyelerin popülerliğine diyecek yok. Diğer atölyeler gibi, origami atölyesi de size birebir ders ve sosyalleşme imkanı sunar. Ne var ki, origami kuralları olan sistematik bir sanat olduğu için birkaç saatte öğrendim bitti diye bir şey yok. O yüzden vakti olanlar için origaminin katlamalarıyla temellerinden başlanan ve modellerin adım adım karmaşıklaştığı ders veya kurs mantığını öneririm. Vakti kısıtlı olanlar da birkaç saat içinde el emeği bir model çıkarmanın keyfini elbette yaşayabilir. Origami atölyesi İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde daha sık elbette ama diğer şehirlerde de davet üzerine atölyeler düzenlenebilir. Zahmetsiz bir hobi olduğu için küçük bir masa ve birkaç parça kağıt yeterli.

2. Origami Videoları

En baştaki soru bana yöneltildiğinde, yani "Origamiyi nasıl öğrendiniz?" diye sorulduğunda cevabım origami videoları. (Bu cevabım genelde hayal kırıklığı yarattığı için atölye seçeneğine geçiyorum.) YouTube bu konuda derya deniz. İngilizce bildiğim için yabancı videoları takip ediyorum ama alışkanlık kazandıktan sonra İspanyolca ve Japonca videolar da gayet anlaşılır hale geliyor. Zaten origamide görsellik çok yoğun. Video izlemek deyince izleyip geçmek olarak düşünmeyin. Bazen bir modelde bir adımı yapabilmek için defalarca izlediğim oluyor. Videolar, öğrenmeyi epey kolaylaştırmış ve Türkiye'de bulmamızın imkansız olduğu kitaplardaki modelleri erişilebilir hale getirmiş durumda. 

3. Origami Kitabı

Origami öğrenmede origami kitabını üçüncü sıraya alıyorum çünkü bence atölyeye ve videoya göre biraz daha zor bir seçenek. Origami kitaplarında söz konusu bir modelin adım adım yapılışı çizimler veya fotoğraflar halinde sunulur. Fotoğrafın net olması veya çizimin çizer tarafından iyi yorumlanması gerekir. Yoksa şekli evirir çevirir durursunuz. Bu noktada hem çocukların hem yetişkinlerin dikkati dağılabilir. O yüzden düzgün bir origami kitabı seçmelisiniz. Belli bir origami kitabı önerim yok. (Fakat ileride origami sanatçısı önerim olabilir.) Burada da genelde yabancı kaynakları takip ediyorum. Videolarda olduğu gibi şekilleri takip edebildikten sonra dilin pek önemi kalmıyor zaten.

4. Katlama Planı

Gelelim bu seçeneklerin en zoruna. Ben bile henüz fazla cesaret edemiyorum. Ne var ki, özellikle karmaşık modellerde adım adım çizimleri takip etmekten biraz daha pratik olması muhtemel. Katlama planlarında dağ ve vadi katlamaları farklı renklerle veya biri düz biri kesik çizgiyle ifade edilir. Kağıda bastığınız veya suretini çıkardığınız plandaki bu yönlendirmelere uyarak, biraz da yorumunuzu katarak sıfırdan epey karmaşık katlamalar yapabilirsiniz. İleri seviyedeki birçok origami tutkununa bunu yapmak da hazırlamak da büyük keyif verir. İnternette birçok örneğini bulmanız mümkün. Daha zor dediğime bakmayın, denemeniz için hiçbir engel yok.

5. Pratik, Pratik, Pratik

Aslında buna giriş kısmında da değinmiştim ama ne kadar tekrarlasam az olduğu için finali de onunla yapacağım. İngilizcede bir deyiş vardır: "Practice makes perfect." (Pratik, mükemmelleştirir.) Başka alanlarda olduğu gibi origamiye de düzenli zaman ayırıp tekrar tekrar denemeler yapmalısınız. Mesela atölyelerde yıldız yaptığımızda benim elimdekilere bakıp "Benim yıldızım niye şişmedi?" diyen arkadaşlarımız çok oluyor. O yıldız belki de benim 2000. yıldızım. Pratik yaptıkça en basit modellerde bile katlamalarınızın daha keskinleştiğini, kağıdı daha iyi kullandığınızı fark edeceksiniz. Belki şunu da eklemem lazım: Sabır, sabır, sabır...
Haydi o zaman, yönteminizi seçin ve origami öğrenmeye hemen başlayın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.