Origamidekor

Japonya'nın kadim origami sanatı Türkiye'de modern dekorasyonla buluşuyor. Malzemelerden kullanım alanlarıyla faydalarına kadar yararlı bilgiler, bizzat uygulayabileceğiniz yaratıcı fikirler, origami modellerinin fotoğraflı veya videolu yapılışları, dekorasyon önerileri ve daha neler neler! Origami öğrenmek için kurs, atölye ve dersler, sofra ve vitrin düzenleme, etkinlik (event, nişan, düğün) dekorasyonu, özel günler için sevdiklerinize hediye fikirleri; hepsi Origamidekor'da sizleri bekliyor.

Modüler Origami (Birim Origamisi) Nedir?

José Meeusen tarafından tasarlanan Kelt broşu, katlayan Origamidekor.
Modüler origami, daha az kullanılan adıyla birim origamisi, origaminin türlerinden bir tanesi. Tek kare kağıtla hiç kesme ve yapıştırma olmadan yapılan klasik origami sanatçılarından bir kısmı modüler origamiyi origami değil kirigami olarak kabul ediyor. Ama günümüzde sayısız modeliyle sesini duyuran bu türü görmezden gelmek mümkün değil.

Modüler origamide birbirine geçirilen “birimler” olur. Bu birimler modelden modele değişiklik gösterebilse de modelin içerisinde aynıdır. (İki farklı birimden oluşan modeller de var.) Birimlerin sayısı da modelden modele değişiklik gösterebilir. Mesela bu türün altına sayılabilecek 3D origamide parça kullanımı neredeyse sınırsız. Ünlü Sonobe birimleri ise artırıldıkça farklı modeller elde edilebiliyor. Fakat birçok origami çelenk, halka veya mandala modellerinde 12, 14, 16 gibi sabit sayıda birim kullanılıyor. 

Paolo Bascetta tarafından tasarlanan 3D origami halka, katlayan Origamidekor.
Origami dahilinde kabul edilen modüler origami modellerinde birimler kendi içinde kesilmeden ve yapıştırılmadan katlanıp sonrasında yine yapışkana gerek duymadan birbirine kenetlenebiliyor. Elbette model ne kadar başarılı olursa olsun siparişlerin sağlamlığı açısından ben bütün ek yerlerini yapıştırıyorum. Yine de kendi kendinize yaptığınız bir modüler origami modelinde çıkan parçaları hiçbir şey olmamış gibi geri takabilirsiniz.

Ünlü modüler origami sanatçılarının başında bir duayen olan Tomoko Fuse geliyor. Bir origami klasiği haline gelen Sonobe biriminin mucidi Mitsunobu Sonobe (veya diğer olası mucidi Toshie Takahama) isimleri de unutulmamalı. Takip ettiğim daha genç isimler arasında Ekaterina Lukasheva ve Maria Sinayskaya’yı sayabilirim.

Sonobe Birimi

Sonobe birimini biraz daha anlatmakta fayda var. Bu esnek birim en basitinden üçgen prizma ve küp yapmanızı sağlıyor. Ama büyüttükçe ortalama veya devasa toplar elde etmeniz de olası. Birim, 135 ve 45 derecelik açıları olan paralelkenar şekline sahip. Bir yüzündeki minik cepler birimlerin birbirlerine kenetlenmesini sağlıyor. Hep üç boyutlu şekiller yapmanız şart değil. Üç yerine dört parçayı birleştirip düz bir Sonobe halısı da elde edebilirsiniz.

Origamidekor Instagram hesabından bir örnek (sağdaki): https://www.instagram.com/p/Bubgpz4DWF7/

David Michell’ın Electra adlı kusudamasınıda yapmıştım: https://www.instagram.com/p/Bubgpz4DWF7/

3D origami gibi diğer modüler origami modelleri de büyük ölçüde sabır gerektiriyor. Ama tek bir birimi ezberledikten sonra işiniz epey kolaylaşacak. Parçaların katlanması art arda sayısız kat içeren klasik origamiden genelde daha kolay. O yüzden hemen pes etmemenizi öneririm.

Origamili günler!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.