Origamidekor

Japonya'nın kadim origami sanatı Türkiye'de modern dekorasyonla buluşuyor. Malzemelerden kullanım alanlarıyla faydalarına kadar yararlı bilgiler, bizzat uygulayabileceğiniz yaratıcı fikirler, origami modellerinin fotoğraflı veya videolu yapılışları, dekorasyon önerileri ve daha neler neler! Origami öğrenmek için kurs, atölye ve dersler, sofra ve vitrin düzenleme, etkinlik (event, nişan, düğün) dekorasyonu, özel günler için sevdiklerinize hediye fikirleri; hepsi Origamidekor'da sizleri bekliyor.

Kusudama Nedir?


Japoncada ilaç topu anlamına gelen kusudama, genelde birden çok sayıda benzer birimin birlikte dikilmesi veya yapıştırılmasıyla küresel bir biçim kazandığı kağıt modeldir. Kağıt olmayan antik kusudamalar içlerine tütsü konularak asılırmış ama söz konusu kağıt olunca tabii ki ateşi kullanamıyoruz. 

Kusudama birimleri çoğunlukla klasik origaminin kurallarına uygundur. Fakat o birimleri bir araya getirirken bu kuralların dışına çıkılır. Dolayısıyla kusudama kendine kirigamide de yer bulur. Her şeye rağmen, birçok kişi kusudamayı origami dahilinde kabul etmektedir.

Kusudama Yapmak

Yapıştırıcı konusunda epey sıkıntı yaşamıştım. Stick yapıştırıcılar bu çok parçalı modeli bir arada tutmakta yetersiz kalıyor. Tutkalla ve silikonla daha başarılı sonuçlar elde edebildim.
Tomoko Fuse ve başka sanatçıların yapışkana gerek duyulmayan modüler kusudamaları da var. Ama siparişlerin güvenliği ve kalıcılığı açısından parçalı bütün modelleri yapıştırmayı ihmal etmiyorum.

Kuralları ve tanımları bir yana bırakırsak kusudama çeşitlerini yapmak oldukça keyifli. Onları asmak için dekoratif ipin yanı sıra altlarına püskül de ekleyebilirsiniz. Masa üstünde kullanım için metal ayaklardan yararlanmak da mümkün. 

En Ünlü Kusudama Modeli: Kusudama Çiçek

Bu çiçek hem pratik hem de görüntüsü güzel. O yüzden sadece Origamidekor’da değil başka kağıt hesaplarında da rastlayabilirsiniz. Bu kusudama sadece dekor için değil gelin buketi olarak da tercih ediliyor. Kağıt çeşitleri dışında süsleme olanakları ile sınırsız çeşitlilik var.
Yapımını başka bir yazıda anlatacağım.

Şimdilik kısaca bahsetmek gerekirse: Bir çiçek ortalama beş yapraktan, yani birimden oluşuyor. Bu beş birimden oluşan çiçek de kusudama için ayrı bir birim. Çiçeklerden ise 14 tane gerekecek. Yani toplamda 70 birim katlamanız lazım. Gözünüz korkmasın, sonuçlarına değer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.