Origamidekor

Japonya'nın kadim origami sanatı Türkiye'de modern dekorasyonla buluşuyor. Malzemelerden kullanım alanlarıyla faydalarına kadar yararlı bilgiler, bizzat uygulayabileceğiniz yaratıcı fikirler, origami modellerinin fotoğraflı veya videolu yapılışları, dekorasyon önerileri ve daha neler neler! Origami öğrenmek için kurs, atölye ve dersler, sofra ve vitrin düzenleme, etkinlik (event, nişan, düğün) dekorasyonu, özel günler için sevdiklerinize hediye fikirleri; hepsi Origamidekor'da sizleri bekliyor.

Dikdörtgen Kağıttan Tam Kare Kağıt Nasıl Kesilir?

Birçok yerde karşılaşacağınız origami tanımlarında genelde kare kağıtla başlandığı yazar. Modeller öyle çeşitli ki kare dışında dikdörtgen, beşgen, altıgen, yuvarlak gibi şekillere de başvuruluyor. Ama yine de en yaygın ihtiyacınız olacak şekil kare. 
Peki, elinizin altında kare kağıt yoksa ne olacak? O zaman en kolay bulabileceğiniz fotokopi kağıtlarından kare şekli elde edeceksiniz. Hatta özenli bir kesimden sonra kalan parçalardan origami şans yıldızı yaparak kağıt israfının önüne geçmeniz de mümkün.

1. Cetvelle hesaplayarak kesmek

Elinizde malzeme varsa en kesin sonucu cetvelle hesaplayarak alabilirsiniz. Cetvel istediğiniz boyutta kare kesmenize de olanak tanır. Ama bir A4 kağıdından mümkün olduğunca büyük kare çıkartmak isterseniz kenarları 21 cm uzunluğa sahip olacaktır.
Cetvelle iki uçtan eşit santimetreyi işaretledikten sonra cetveli buralara tutarak bir kurşun kalem yardımıyla çizgi çekebilirsiniz veya o iki noktadan kağıdı katlayabilirsiniz.
Ben epeydir makas yerine maket bıçağı tercih ediyorum. Makasla düz çizgiyi tutturmak daha zor. Yamuk çizgiyle katlama yapmak içime sinmiyor. Aslında kağıt giyotinim de var ama hemen bir şeyler kesemeyeceğim kadar şaşaalı. 
Artan parçayı atmazsanız sekiz adet şerit çıkabilir ve onlarla origami şans yıldızı yapabilirsiniz.

2. Köşegen katlayarak kesmek

Birçoğumuz tek tük origami modeli yapmayı biliyor (kuş, kayık veya tuzlukları hatırlayın) ve kare için köşegeni katlayıveriyor. 
Bu epey pratik bir yöntem. Hatta kalan parçayı iyi yöne güzelce katladığınızda kesici bir alete gerek duymadan fazlalığı alabilirsiniz.
İki tarafa da katlamak kağıdı kesmeyi kolaylaştırır. Tek tarafa katlayıp çizgiyi keskinleştirmezseniz kağıdınız düzgün ayrılmaz.
Ben yine de kesmeyi tercih ediyorum.
Pek tabii ki artan parçayı atmak yerine kenara ayırmanız daha iyi. Hep şans yıldızı dedim ama yaklaşık altı tane de şans kalbi yapacak parça da elde edebilirsiniz.

3. Üst üste koyarak kesmek

Bu yöntemi ilk Jo Nakashima'nın kanalında görmüştüm ama sonradan birçok kişinin uyguladığını fark ettim. Onlardan biri de benim. Bazı modellerde köşegen katlanmaz ve origamide fazladan kat hem kağıdı yıpratabilir hem de hoş görünmez. Diyelim ki elinizde cetvel de yok. O zaman ne yapacaksınız? Aynı boyuttaki iki dikdörtgen kağıdı üst üste koyacaksınız.
Birini diğerinin arkasına katlayarak ilk karenizi elde etmeniz mümkün. Karenin başlangıcını işaretleyip diğer kağıttan bağımsız da katlayabilirsiniz.
Bundan sonrası yukarıdan da bildiğiniz gibi. Fazlalığı kesin veya iki yöne iyice katlayarak yırtın.

Bonus: Farklı boyutlarda kare elde etmek

Cetvelle istediğiniz boyutta kare kesmeniz mümkün demiştim. Ama açıkçası ben epey üşeniyorum buna. Bunun yerine standart origami kağıtlarına benzer boyutlar üretiyorum. Bir A4 kağıdından en büyük 21x21 cm kare üretiliyor, o cepte.
Bir A4 kağıdını ikiye katlayıp kesin. 
Üçüncü yöntemde olduğu gibi, parçaları üst üste koyabilirsiniz.
A4 kağıdında uzun kenar 29,7 cm olduğu için 15 cm'den birkaç milim küçük kağıtlarınız olacak. Artan kağıtları elbette atmıyoruz. Yine sekiz tane şerit kesebilirsiniz ama bu sefer daha küçük boyutlarda yıldızlarınız olacak.
Sadece A4 kağıdından hiç hesaba kitaba başvurmadan dört boy kağıt çıkarabilirsiniz. Birincisi 21x21'lik büyük boy, ikincisi yaklaşık 15x15 olan, üçüncüsü büyük boyu dörde böldüğünüzde elde edeceğiniz kare, dörtdüncüsü de 15x15'liği dörde böldüğünüzde elde edeceğiniz kare.
Modüler origami, mesela kusudama yaparken parçaların eşit olması önemli. Cetvelle hesabı tutturamam derseniz böyle neredeyse garantili. Ama yine acele etmeden yapmanız daha iyi.
Hadi hep birlikte kare kağıt kesmeye!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.