Origamidekor

Japonya'nın kadim origami sanatı Türkiye'de modern dekorasyonla buluşuyor. Malzemelerden kullanım alanlarıyla faydalarına kadar yararlı bilgiler, bizzat uygulayabileceğiniz yaratıcı fikirler, origami modellerinin fotoğraflı veya videolu yapılışları, dekorasyon önerileri ve daha neler neler! Origami öğrenmek için kurs, atölye ve dersler, sofra ve vitrin düzenleme, etkinlik (event, nişan, düğün) dekorasyonu, özel günler için sevdiklerinize hediye fikirleri; hepsi Origamidekor'da sizleri bekliyor.

Bir Origami Eğitmeni Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?

Tanım yapmak gerekirse, origami eğitmeni origami öğrenmek isteyen kişilere origaminin temellerini, kağıt katlama tekniklerini ve seviyeye göre bazı kağıt katlama modellerini öğreten kişidir. Peki, bir origami eğitmeninin diğer eğitmenlerle benzer ve farklı yönleri nelerdir?

Origami Eğitmeninde Aranan Özellikler

Origami sanatının kuralları belli olsa da onu öğrenmek isteyen kişilerin beklentileri farklı olabilir. Origami eğitmeni bu beklentilerin bir kısmını (hepsini değil) karşılamakla yükümlüdür. Şimdi bunlara biraz göz atalım.
-      Temel origami terimlerini öğretmek. Bazı öğrenciler origamiyi en baştan alıp dağ katlaması, vadi katlaması, ters katlama vb. terimleri öğrenmeyi tercih ediyor.
-      Doğrudan bir modele geçilmesi. Bazı öğrenciler ise adımları model esnasında görüp hemen somut bir şeyler yapmaya istekli. Hatta bu tip öğrencilerin daha çok olduğunu söyleyebilirim.
-      Adımların tane tane anlatılması. İster tek öğrenci ister birkaç öğrenci olsun, eğitmen karşısındakilerin o modelle ilk defa tanıştığını unutmamalı ve aşamaları aceleye getirmemeli.

Origami Eğitmeninden Neler Beklenemez?

Ne var ki, origami kurslarından önce (atölyelerde model belirli olduğu için karşılaşmadığım) incelenen modeller sonucunda oluşan beklentilerin öğrencileri yanlış yönlendirdiği ortaya çıkıyor. Bu durum eğitmenin öğrencilerin nezdinde yetersizmiş gibi görülmesine yol açsa da aslında öyle değil.
İnsanımız genelde tez canlı olduğu için basamakları hızla atlayarak eve elinde dört tarafı mamur bir modelle dönmek istiyor. Ama genelde çok beğenilen modeller özel kağıtlarla saatlerce, hatta günlerce uğraşmayı gerektiren ileri seviye modeller. Bunları ne başlangıç seviyesindeki bir öğrenci yapabilir, ne eğitmen aklında tutabilir ne de ders saatlerinde yetiştirmek mümkün olur.
Şahsen öğrencilerle önceden görüşerek onların isteklerini ve seviyelerini tespit etmekten yanayım. Böylece hem öğrenciler tarafından ders saati içerisinde yapılması mümkün olan hem de göze nispeten hoş görünen modelleri bulup ders öncesinde ezberleyerek sunabiliyorum.

Eğitimde Origami Kitapları Şart Mı?

Origami eğitiminde origami kitapları bence şart değil çünkü Türkçeye çevrilmiş origami kitapları genelde çocuklara yönelik ve hemen hemen aynı modelleri içeriyor. İsteyenler kendileri alabilir. Bazılarının kağıt hediyeleri oluyor.
Hatırda kalmaz satırda kalır diyenler için kendi hazırladığım temek origami terimlerine dair bir dokümanım var. YouTube videolarından da önerilerim olacaktır. Ayrıca, İngilizce bilenler için elimdeki yabancı origami kitaplarından ilgili sayfaların fotokopisini çekip getirmem de olanak dahilinde.

Origamidekor origami kursu İstanbul ilinde Galata’daki ve Cihangir’deki iki mekanda istediğiniz tarihte ve saatte ayarlanarak gerçekleştirilebilir. Ayrıntılı bilgi veya ayarlama için Origamidekor’un Instagram hesabına mesaj veya dekororigami@gmail.comadresine eposta atabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.