Origamidekor

Japonya'nın kadim origami sanatı Türkiye'de modern dekorasyonla buluşuyor. Malzemelerden kullanım alanlarıyla faydalarına kadar yararlı bilgiler, bizzat uygulayabileceğiniz yaratıcı fikirler, origami modellerinin fotoğraflı veya videolu yapılışları, dekorasyon önerileri ve daha neler neler! Origami öğrenmek için kurs, atölye ve dersler, sofra ve vitrin düzenleme, etkinlik (event, nişan, düğün) dekorasyonu, özel günler için sevdiklerinize hediye fikirleri; hepsi Origamidekor'da sizleri bekliyor.

Origami Şans Kalbi Nasıl Yapılır?

Avuç dolusu şans kalbi.

Sevgililer Günü yaklaşırken avuç avuç kalp yapmaya ne dersiniz. Elbette sadece 14 Şubat’la sınırlı değilsiniz. Herhangi bir renkte kağıdın olduğu her yerde bu kolay kalbi yapmanız mümkün.

Origamide kesme ve yapıştırma yok ama bu kalpte ufak bir kırpma işlemi var. O yüzden teknik olarak kirigami demek daha doğru. Hangi isim verilirse verilsin sevimli olduğu gerçeği değişmiyor.

Bu kalbi yaparken ihtiyacınız olacak ilk şey, 1’e 5 veya 1’e 6 oranlarında bir kağıt. Yani 3 santim eni olan bir kağıdın 15-18 santim kadar bir de uzunluğu olmalı. Kağıt dışında küçük bir makas elinizin altında olsun.


Kullandığım kağıt, renkli bir fotokopi kağıdının bir kare kestikten sonra artan parçası olduğu için uzunluğu biraz daha fazla. Böyle bir kağıt kullanıp sonunda fazlalığı kesebilirsiniz.
Kağıt hazır olduktan sonrası kolay. Bir ucu alıp içe katlayarak üçgen oluşturacaksınız.


Kağıtta ilk üçgen oluştuktan sonra kenarları takip ederek yeni üçgenler katlayın. Kağıdın sizi zaten yönlendirdiğini fark edeceksiniz.


Üçgenlerin sıkı sıkı olmasına dikkat ederek sonuna kadar böyle katlayın.



Kağıt katlanamayacak aşamaya geldiğinde bırakın. Bu aşama, hem kağıdın kısaldığı hem de oluşan cebi görebildiğiniz noktadır.


Kağıdınızda benimkindeki gibi fazlalık varsa makasla veya elinizle koparın. Tam ölçü kestiğinizde bu adıma muhtemelen gerek kalmaz.



Dışarıda kalan parçayı cebe iyice sokuşturun. Köşeyi üçgene uygun olarak biraz katlayabilirsiniz. Kalbin istediğiniz şekli alması için sıkışması önemli. 


Elinizde sivri köşeli ikizkenar bir üçgen var. 


Uzun kenar yukarıda kalacak şekilde iki köşeyi makasla yuvarlatın. 


Az keserseniz uzun bir kalbiniz, çok keserseniz daha yuvarlak bir kalbiniz olur. Hangisi gözünüze daha hoş görünürse.


Uzun kenarın ortasından tırnağınızla bastırın. Bu esnada diğer parmaklarınızın kalbi desteklemesine ama şişmesine engel olmamasına özen gösterin. Ben burada tek elle gösteriyorum ama bir elinizin iki parmağıyla kenarları tutarak diğer elinizin başparmağıyla bastırmanız daha rahat olacaktır.


Ve kalbiniz hazır. Böyle uzun uzun yazdığıma bakmayın. Eliniz alışınca bir dakikadan kısa sürede yapmanız ve hatta seri üretime geçmeniz olası.


Yeni başlasanız da, ustalaşsanız da kalbinizin şişmeme, yani çökme ihtimali her zaman var. Bunun sebebi yeterince sıkı sarmamanız, sonunda parmaklarınızla fazla sıkmanız veya kağıdın ince gelmesi olabilir. Kalbi çöpe atmadan önce makasla uçurduğunuz kenarlardan girebilecek bir şey yardımıyla (çatal dişi, kürdan vb.) içeriden kağıdı desteklemeyi deneyin. Öyle birçok kalbi kurtarabildim. Ama kurtaramazsanız da ziyanı yok. Yenisini yapmak nasılsa çok kolay.

Şimdilik fotoğraflarla bu kalbin yapımını gönderdim. Ama ilerleyen zamanlarda video çekimlerine geçme ihtimalimiz var. O yüzden Origamidekor’u takip etmeye devam!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.